Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Εκτάκτως στη Σύγκλητο η Δήμαρχος Βέροιας για το Πανεπιστημιακό τμήμα της Βέροιας

Στην σύσκεψη της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε έκτακτα η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη την Τετάρτη 6 Ιουνίου, συνοδευμένη από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Άρη Λαζαρίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Κωνσταντίνο Τσιλογιάννη, προκειμένου να γνωστοποιήσει για άλλη μια φορά τις θέσεις του Δήμου Βέροιας για το ζήτημα της μετεγκατάστασης ή όχι, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου προεδρεύοντος του Πρύτανη κ. Ιωάννη Μυλόπουλου, τέθηκε το εξ αναβολής θέμα (έπειτα και από την σχετική απόφαση της Κοσμητείας της 18-5-2012 για μετεγκατάσταση του τμήματος της Βέροιας) και η Δήμαρχος ζήτησε για άλλη μία φορά να καταθέσει τις απόψεις του Δήμου. Ο Πρύτανης ενημέρωσε το σώμα για την πρόταση της Κοσμητείας για μετεγκατάσταση του Τμήματος και την ανάθεση εξεύρεσης κατάλληλου χώρου σε τριμελή επιτροπή του Πανεπιστημίου.
  1. Η Δήμαρχος Βέροιας μιλώντας για δεύτερη φορά σε δέκα πέντε ημέρες για το ίδιο θέμα στη Σύγκλητο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής σημεία : Ότι ο Δήμος Βέροιας δεν έλαβε ποτέ επίσημα τις προτάσεις του ΑΠΘ για την αξιοποίηση του χώρου.
  2. Ότι τα γήπεδα και τα επικείμενα παραχωρήθηκαν μόνο για την εγκατάσταση του τμήματος και όχι άλλου.
  3. Ότι ο Δήμος Βέροιας έχει επενδύσει πολλά χρήματα έως τώρα στο χώρο και στο Τμήμα και ότι εάν διαταραχθούν οι σχέσεις και τα συμφωνημένα από βιαστικές αποφάσεις, θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου με κάθε νόμιμο μέσο, κάτι το οποίο απεύχεται, αλλά και για το οποίο είναι έτοιμος.
  4. Ότι ο Δήμος Βέροιας δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει αμοιβές των καθηγητών, σε αντίθεση με τη δυνατότητα παροχής σίτισης που μπορεί να εξασφαλίσει στους φοιτητές, εάν του δοθούν τα μισά χρήματα από όσα κοστίζει σήμερα.
  5. Ότι σεβόμενη η ίδια το αυτοδιοίκητο του ΑΠΘ, θέλει τη συνεργασία και είναι διατεθειμένη να βοηθήσει για να αντιμετωπισθεί η «Ακαδημαϊκή μοναξιά» που προβάλλουν ορισμένοι, παραχωρώντας και άλλα κτίρια για ανάλογους σκοπούς, τα οποία μπορούν οι αρμόδιες επιτροπές να τα επισκεφθούν άμεσα.
  6. Ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, χρειάζεται μελέτη και όχι αποσπασματικές κινήσεις. Είναι προτιμότερο, είπε, να μεταστεγάσετε τμήματα ή σχολές που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους, παρά τμήματα για τα οποία δεν πληρώνετε ενοίκια, όπως αυτό της Βέροιας.
Έπειτα από την τοποθέτησή της η Δήμαρχος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, για να συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο εντελών χρέη Προέδρου και Αντιπρόεδρος του τμήματος κ. Γρηγόρης Καυκαλάς, ενημέρωσε τη Δήμαρχο για τα αποτελέσματα της συζήτησης.

Η Σύγκλητος:

  1. Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μεταφοράς του τμήματος για Ακαδημαϊκούς λόγους.
  2. Συστήνει επιτροπή για την επίλυση των τεχνικών θεμάτων, διότι θα πρέπει να βρεθούν οι ανάλογοι χώροι και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της μεταφοράς του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη.
  3. Αναθέτει στην επιτροπή Χωρικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, να εξετάσει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους αξιοποίησης των εγκαταστάσεων εφ όσον μετακινηθεί το συγκεκριμένο Τμήμα, πράγμα το οποίο θεωρείται αδύνατο για το Α΄ διδακτικό εξάμηνο και ενδεχομένως για όλο το υπόλοιπο διδακτικό έτος 2012-2013.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι, οποιαδήποτε οριστική απόφαση για τη μεταφορά του Τμήματος, εφ όσον λυθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα, την λαμβάνει τελικά μόνο το Υπουργείο Παιδείας.

1 σχόλιο:

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum