Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Χρήστος Πιτούλιας: «Ξεκινάη δημιουργία του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου των Βαλκανίων στο Βέρμιο, με 300 θέσεις εργασίας»

Σε νέα μονοπάτια και μια άλλη φάση της ιστορίας του μπαίνει από τον προσεχή Αύγουστο ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Αγροκτήματος Σελίου, με τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια συνολικής ισχύος περίπου 800 ΜW που πρόκειται να υλοποιηθούν στο Βέρμιο! Κι αυτό γιατί ξεκινούν πολύ σύντομα οι εργασίες κατασκευής και σε τέσσερα περίπου χρόνια θα έχει δημιουργηθεί στο Βέρμιο το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από την ισπανική εταιρεία Acciona Ενεργειακή. Πρόκειται για αιολικό πάρκο 174 ανεμογεννητριών σε έκταση 120.000 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Βέροιας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας (από Ασούρμπασι, Πλαλίστρα, περιοχή Κορέα ως Χατζηαντίν).
Το πάρκο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χρήστο Πιτούλια, θα είναι ισχύος 614 MW, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ. Το έργο έλαβε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής και προσφάτως τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περίπου 300 προσωρινές θέσεις εργασίας, κατά τη φάση κατασκευής του αιολικού πάρκου και 30 μόνιμες θέσεις, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί.
Ταυτόχρονα, υπάρχει δεύτερη επένδυση αιολικού πάρκου στην ίδια περιοχή, αυτή τη φορά από μια ελληνική εταιρεία (Renex), ισχύος 170 MW.

Χρ. Πιτούλιας: Νέες προοπτικές
Για το ιστορικό και την προοπτική που δίνουν οι δύο μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Βέρμιο μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Χρήστο Πιτούλια και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόεδρος και μέλη του δ.σ. έδειχναν ενθουσιασμένοι από την ευόδωση των πολυετών προσπαθειών τους (ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια!) για την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων (μας είπαν μάλιστα ότι στην τελευταία φάση βοήθησαν τα μέγιστα και οι τ. βουλευτές κ.κ. Τόλκας και Χαλκίδης) και τη σύντομη έναρξη υλοποίησης των έργων από τον προσεχή Ιούλιο ή Αύγουστο. Και φυσικά ικανοποιημένοι από το ότι με τους δικούς τους οραματισμούς ανοίγονται νέες προοπτικές στην περιοχή, νέες θέσεις εργασίας και αισιόδοξα μηνύματα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες με την έρευνά τους αξιολόγησαν ότι οι μετρήσεις ανέμου στο Βέρμιο είναι πάνω από τα όρια και οι επενδύσεις απολύτως βιώσιμες, σε συνδυασμό μάλιστα με την κοντινή απόσταση (μόλις4 χιλιόμετρα) των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Κοζάνη, πράγμα που δίνει και στη ΔΕΗ νέους προσανατολισμούς.

300 θέσεις εργασίας
Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που θα κατασκευαστούν τα αιολικά πάρκα, θα εργαστούν εκεί περισσότερα από 300 άτομα σε καθημερινή βάση, με τον Συνεταιρισμό Σελίου να έχει τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση του προσωπικού και να δεσμεύει την εταιρεία  για αγορές υλικών μόνο από την τοπική αγορά, όπως μας είπαν. Στο τέλος δε της επένδυσης, εκτός του ότι στο Βέρμιο θα έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων, θα μείνουν στην περιοχή και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του. Σημειώνουμε ότι η σύμβαση με τις δύο εταιρείες είναι 25ετής.
Ένα ακόμη κέρδος από την επένδυση θα έχει ο δήμος Βέροιας, μέσω του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων του αιολικού πάρκου που θα οδηγείται αυτομάτως στα ταμεία του. Με βάση τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι τα χρήματα αυτά θα είναι περίπου 500.000 ευρώ ετησίως, που θα μεταφράζονται σε ανταποδοτικά έργα του δήμου Βέροιας.

Και τουριστική αξιοποίηση
Όμως τα θετικά των επενδύσεων δεν σταματούν εδώ. Με αφορμή τις εργασίες που ξεκινούν, σε όλη την περιοχή πρόκειται να καθαριστεί το οδικό δίκτυο σε β΄ κατηγορίας (τρία άλφα) και να ανοιχτούν νέοι δρόμοι. Ενώ μετά το τέλος των εργασιών, το Βέρμιο θα είναι και ένας τουριστικός προορισμός σχολείων και πανεπιστημίων, δεδομένης της βατότητας και της ομορφιάς του.
Να σημειωθεί ότι ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Σελίου έχει 2.060 μέλη, και όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος, «δεν έχει χρέη και δάνεια, έχει κλεισμένα τα βιβλία του». Είναι ένας νοικοκυρεμένος συνεταιρισμός, που τα τελευταία χρόνια μέσω των εσόδων του έχει ως κύριο αντικείμενο την προστασία του δάσους (αντιπυρική, φυλάκια) και τα έργα υποδομής (υδατοδεξαμενές, διαχείριση δρόμων224 χιλιομέτρωνκ.ά.).
Το δ.σ.
Πρόεδρος, Πιτούλιας Χρήστος
Αντιπρόεδρος, Μπαρμπαρούσης Γιάννης
Γραμματέας, Πέτκος Στέργιος
Ταμίας, Ζαρκούλη Ανθούλα
Σύμβουλος, Πουλάρας Γεώργιος
Υπάλληλος γραφείου, Κογκέζος Βλάσης
Οικονομολόγος, Καραμίχου Δέσποινα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum