Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Κουταμάρες» οι φήμες σχετικά με την μαγνητική καταιγίδα

Δημιούργημα το διαδικτύου τελικά η μαγνητική καταιγίδα που ανέμεναν οι κάτοικοι της Ελλάδας λένε τώρα οι επιστήμονες.
Κατηγορηματικά διαψεύδουν οι επιστήμονες τα ακραία σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης ισχυρής ηλιακής γεωμαγνητικής καταιγίδας και άμεσου κινδύνου για την Ελλάδα.

Ο Ήλιος επέδειξε πράγματι περιστασιακά, έντονη δραστηριότητα πριν από αρκετές μέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν -ούτε θα υπάρξουν- επιπτώσεις για τη χώρα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

«Κουταμάρες», χαρακτηρίζει τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ προσθέτει ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.

Όπως εξηγεί, βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών και σημειώνει ότι το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.

Ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής (μέχρι πριν λίγες μέρες διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών) χαρακτηρίζει και αυτός «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας αυτήν τη στιγμή.

«Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε» υπογραμμίζει, αλλά διευκρινίζει ότι όντως το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.

Ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς διαβεβαιώνει με την σειρά του πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με μαγνητική καταιγίδα» και χαρακτηρίζει το όλο θέμα «παρεξήγηση».

Μας καθησυχάζει επίσης ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για το μέλλον. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει. Άλλωστε, συμπληρώνει, ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του. Ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα, εκτιμά.

Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαιώνει, με ανακοίνωσή του, ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει ούτε υπήρξε το προηγούμενο διάστημα, εκτός από μικρές διαταραχές.

Εξάλλου, η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι είμαστε κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου. Οφείλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες» αναφέρει και καταλήγει:
«Εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται».
Eν τω μεταξύ η διαδικτυακή φάρσα πρόλαβε και έγινε το κεντρικό θέμα συζήτησης στο ελληνικό twitter με πολλά από τα tweets να προκαλούν γέλιο.


http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum