Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Σαν σήμερα έφυγε ο μεγαλύτερος Έλληνας Blogger

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και ο μεγαλύτερος Έλληνας Blogger....!!!
Γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1973, αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια του και τον οδήγησαν ταυτόχρονα με το σχολείο να εργάζεται από μικρό παιδί στις λαϊκές αγορές της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, κατάφερε και διακρίθηκε ως Πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης παίδων και εφήβων στον στίβο με τη φανέλα του Γυμναστικού Συλλόγου της Ηλιούπολης.
Η πορεία του στην δημοσιογραφία ξεκινάει το 1990 με την δική του ραδιοφωνική εκπομπή «Αθλητικά Πορτραίτα». Από το μικρόφωνό του, σε ηλικία μόλις 19 χρονών, περνούν μερικές από τις σπουδαιότερες αθλητικές προσωπικότητες της εποχής στην Ελλάδα όπως οι: Ν. Σαργκάνης, Λ. Σούμποτιτς, Ντ. ΜπάγεΒιτς, Φ. Χριστοδούλου, Π. Γιαννάκης, Σ. Μανωλάς, Β. Καραπιάλης αλλά και μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού, όπως ο 5 φορές ολυμπιονίκης Εμίλ Ζάτοπεκ, ο Σαΐντ Αουίτα, η Στέφκα Κονσταντίνοβα ή ο Λιθουανός αστέρας του NBA Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις, σε μία συνέντευξη που αναδημοσίευσε η ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta Dello Sport».
Στην διαδρομή του στην δημοσιογραφία εργάσθηκε και ως αρχισυντάκτης σε πολλές πετυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Μέσα από την έντυπη δημοσιογραφία υπηρέτησε την μεγάλη του αγάπη, τον κλασσικό αθλητισμό, για πάνω από 20 χρόνια με καθημερινή ορθογραφία και κατά κοινή ομολογία αθλητών και παραγόντων του στίβου, η προσφορά του στον Ελληνικό κλασσικό αθλητισμό είναι ανεκτίμητη.
Στα Δημοσιογραφικό Βραβεία του 2000 ο Σωκράτης Γκιόλιας βραβεύεται για το εκτεταμένο ρεπορτάζ του σχετικά με το ντόπινγκ που δημοσιεύτηκε στην «Ώρα για σπορ» και στις 31 Οκτωβρίου 2007 βραβεύεται ξανά για το ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Sportime» με τίτλο «Σκάνδαλο μεγατόνων» για τα δημοσιογραφικά βραβεία του 2006.
Το 2008 ανέλαβε χρέη Γενικού Διευθυντή στο ραδιοφωνικό σταθμό «θέμα 9.89″, στον οποίο έκανε και καθημερινή αποκαλυπτική εκπομπή.
Τον Δεκέμβριο του 2007, μέσα από το ενημερωτικό ιστολόγιο troktiko καταφέρνει ουσιαστικά να κάνει πράξη το όραμα του για αδέσμευτη ενημέρωση και ελευθερία λόγου. Ως εμπνευστής και δημιουργός της ιδέας ενός ανεξάρτητου μέσου που θα μπορεί να ενημερώνει τον κόσμο με αξιοπρέπεια αλλά και σάτιρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έκανε συνήθεια την διαδικτυακή ενημέρωση. Το troktiko κατάφερε πολύ γρήγορα να είναι το πρώτο ενημερωτικό ιστολόγιο στον ελληνικό χώρο, οδηγώντας ουσιαστικά πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές να αναπαράγουν τις ειδήσεις του.
37 ετών και λίγο πριν γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, πέφτει νεκρός από 17 σφαίρες, ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010, στην είσοδο του σπιτιού του, στη οδό Δαιδάλου στην Ηλιούπολη.
Ήταν παντρεμένος με την Αδαμαντία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ευθύμιο και την Σωκρατία, που αργότερα βαπτίστηκε στη μνήμη του πατέρα της, στον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης – όπου είχε γίνει και ο γάμος του το 2003.
Μετά θάνατον, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) καθιέρωσε Βραβείο Σωκράτη Γκιόλια για το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού στίβου. Επίσης στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης στίβου παίδων – κορασίδων στη Λάρνακα, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) αθλοθέτησε Βραβεία Σωκράτης Γκιόλιας για τον καλύτερο αθλητή και αθλήτρια.
Τη Δευτέρα στις 16 Μαΐου 2011, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Newseum της Ουάσιγκτον, το Μουσείο των Πεσόντων Δημοσιογράφων πρόσθεσε τον Σωκράτη Γκιόλια στους δημοσιογράφους που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος, βάζοντας το όνομα του και τις φωτογραφίες του σε έναν υαλοπίνακα μαζί με ένα ειδικό ηλεκτρονικό περίπτερο που αναφέρει πληροφορίες και κάθε επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για το βιογραφικό του αλλά και τον τρόπο που ο δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum