Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας

Οι καλοκαιρινές δράσεις πρόληψης του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας παρουσιάστηκαν πριν 2 μέρες από τη δημοτική αρχή και τα στελέχη του ιατρείου.
«Δεν καταφέραμε να επεκτείνουμε το ιατρείο σε όλο τον δήμο» τόνισε ο κ. Χατζηαθανασίου, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η έμφαση στην πρόληψη, διότι κερδίζεις πόρους κι έχεις υγιή πληθυσμό.
Ο κ. Παυλίδης κάλεσε τον κόσμο του δήμου να έρθει να κάνει δωρεάν εξετάσεις.

«Είναι καιρός να δράσουμε. Πολλά ζητήματα υγείας προκύπτουν επειδή δεν υπάρχει πρόληψη και ενημέρωση», τόνισε η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και πρόσθεσε: «Είναι προτεραιότητά μας η κοινωνική πολιτική με στόχο να παράσχουμε υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδας του πληθυσμού. Καμαρώνω για το δημοτικό ιατρείο, μακάρι να έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε», εστιάζοντας και στη βοήθεια των εθελοντών.
Το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει:

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ
Ο Δήμος Βέροιας, ο οποίος είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής θα πραγματοποιήσει μέσω του Δημοτικού του Ιατρείου, ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ για όλο τον πληθυσμό του Διευρυμένου Δήμου Βέροιας ανεξαρτήτου ασφαλιστικού ταμείου. Οι πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν είναι κυρίως γυναίκες που: α) είναι σε εμμηνόπαυση, β) κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, γ) έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή και δ) έχουν βεβαρημένο ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια.
Τεχνικό προσωπικό του ΕΔΔΥΠΠΥ εκπαίδευσε προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου στη χρήση του μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Μάζας με υπερηχογράφημα πτέρνας, το οποίο διέθεσε δωρεάν το ΕΔΔΥΠΠΥ. Μετά την εξέταση, την άμεση λήψη των αποτελεσμάτων και την αξιολόγησή τους, όσοι εμφανίζουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση θα παραπέμπονται σε εθελοντή ορθοπεδικό γιατρό του Δημοτικού Ιατρείου για περαιτέρω έλεγχο και οδηγίες.

Η οστεοπόρωση ως πάθηση είναι πιο συχνή, κυρίως στις γυναίκες και αποτελεί μια σιωπηλή επιδημία με μεγάλο οικονομικό κόστος. Προκαλεί σημαντική αναπηρία στο σκελετό μας, μπορεί να καταλήξει σε σοβαρά κατάγματα με τα γνωστά σοβαρά επακόλουθα για την υγεία μας, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δυστυχώς όμως το ευρύ κοινό δεν έχει ενημέρωση για τη σοβαρότητα της νόσου και τον τρόπο πρόληψής της. Γιʼ αυτό ο Δήμος σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ δίνει έμφαση στην εκστρατεία για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί όλο τον Αύγουστο κατά κυρίως στο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες στους χώρους όπου στεγάζονται τα περιφερειακά ΚΑΠΗ.


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΗΘΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Οι δράσεις του Δημοτικού Ιατρείου αφορούν όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τις γυναίκες. Έτσι ο Δήμος Βέροιας δια του Δημοτικό Ιατρείου συμμετέχει στην πρώτη Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης του κοινού για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη, που οργανώνει το ΕΔΔΥΠΠΥ με την Αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και την αποκλειστική υποστήριξη της GlaxoSmithKline.

Ο στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων ανδρών άνω των 50 ετών για τη νόσο αυτή, τα συμπτώματά της, την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει στην ποιότητα της ζωής τους και τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Απώτερος σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι να παροτρύνει τους άνδρες αυτών των ηλικιών να απευθυνθούν στον ουρολόγο τους. Μέσω αυτής της δράσης θεωρούμε ότι περισσότεροι άνδρες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη χρόνια αυτή νόσο που εξελίσσεται, αλλά προλαμβάνεται.

Στο Πανελλήνιο συνέδριο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη 6 και 7 Ιουλίου του 2012, υπήρξαν συμμετοχές με ομιλίες για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη. Σε σχετική δήλωση του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Πατούλη αναφέρεται: «Είναι πράγματι μεγάλη η ανάγκη των δημοτών μας για έγκυρη επιστημονική ενημέρωση σχετικά με νόσους που μπορούν να προληφθούν ή να διαγνωσθούν εγκαίρως.

Η ανάγκη που έρχεται να καλύψει η εκστρατεία αυτή είναι ουσιαστική καθώς πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες διστάζουν να συμβουλευτούν το γιατρό τους για συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού που μπορεί να οφείλονται στην ΚΥΠ, καθυστερώντας κατά μέσο όρο 2 χρόνια την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Σήμερα είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σωστή ιατρική πληροφορία για την έγκαιρη κινητοποίηση των δημοτών μας οι οποίοι ίσως έχουν πρόβλημα Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη ώστε να απευθυνθούν στη συνέχεια στο θεράποντα ιατρό τους».

Άλλωστε να θυμίσουμε ότι πλησιάζει και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη στις 15 Σεπτεμβρίου, που έρχεται να ενισχύσει σε ετήσια βάση το θέμα της πρόληψης της ασθένειας αυτής. Αυτό το ρόλο, της υπενθύμισης-πρόληψης εξυπηρετεί η θέσπιση των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Ημερών και αυτό θα αξιοποιήσουμε όσον αφορά τα ιατρικά θέματα μέσα από τις δράσεις του Δημοτικού Ιατρείου.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ
Έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής, σε χαρά, λύπη, για διασκέδαση ή ακόμη και χωρίς λόγο, είτε αυτό είναι μπύρα, κρασί, ουίσκι ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Μας διαφεύγει όμως ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι περίπου η ίδια. Αυτό που βασικά αγνοούμε είναι ότι τα οινοπνευματώδη ποτά οποιουδήποτε τύπου συμπεριλαμβανομένης και της μπύρας και των αεριούχων αλκοολούχων ποτών, που στην Ελλάδα τα καταναλώνουμε περίπου ως αναψυκτικά, έχουν ως βάση τους την αιθυλική αλκοόλη η οποία είναι ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και άρα ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του αλκοόλ στο ποτό που πίνουμε έχουμε και διαφορετικά αποτελέσματα, στην κατάχρηση ή στις βλάβες. Η αιθυλική αλκοόλη ορίζεται ως ψυχοδραστική ουσία με κατασταλτικά αποτελέσματα, επιφέρει μέθη ή αφυδάτωση και μακροπρόθεσμα, ανάλογα με τη χρήση, βλάβες στο ήπαρ, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο ή εξάρτηση στο αλκοόλ, εξάρτηση πολύ άγνωστη και παρεξηγημένη στον τόπο μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τον αλκοολισμό ως τη δυσκολότερη των εξαρτήσεων. Σε έρευνα που έγινε το 2004 εκτιμάται ότι 76 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σχετικές με τον αλκοολισμό διαταραχές επιφέροντας έτσι τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με τεράστια κόστη. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις κατηγορίες: Χρήση αλκοόλ- Κατάχρηση- Εξάρτηση /Αλκοολισμός. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η διάχυση της πληροφόρησης σώζει και κλιμακώνει τον αγώνα πρόληψης. Δυστυχώς μια από τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες της κατάχρησης του αλκοόλ είναι τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν υπό την επήρεια αλκοόλ με τραγικά και πολυδιάστατα αποτελέσματα. Μπορούμε να δεχτούμε για χρήση αλκοόλ 1-2 ποτηράκια την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες, 2-3 για τους ενήλικους άνδρες- Όχι Απαραίτητα Καθημερινά- ΚΑΘΟΛΟΥ για ανηλίκους, έγκυες γυναίκες ή αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία να αποκτήσουν παιδί ή αλκοολικούς σε ανάρρωση.
Όταν είμαστε σε μια παρέα που καταναλώνει αλκοόλ, να θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ να συμφωνούμε για τον ΝΗΦΑΛΙΟ ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΨΕ. Είναι πολύ βασικό όλη αυτή η ιδέα να περάσει στα νέα παιδιά, γιʼ αυτό και πέρα από τη διανομή εντύπων τις επόμενες ημέρες, υπάρχει η πρόθεση να γίνει ενημέρωση από εθελοντές του Δημοτικό Ιατρείου στα λύκεια της περιοχής μας, από το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

- Βέβαια από αύριο εθελοντές του Δημοτικού Ιατρείου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου μας, θα υλοποιήσουν «παρέμβαση δρόμου» (outreach social work ή street work), θα γίνει διανομή ενημερωτικών εντύπων για όλες τις ανωτέρω δράσεις του Δημοτικού Ιατρείου καθώς και για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών. Πρόκειται για ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Ε.Ο.Φ., είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ και αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και στη μικροβιακή αντοχή, στο πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά και πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.

- Να πούμε ακόμη ότι έχει γίνει δωρεά του οδοντιατρικού εξοπλισμού του οδοντιάτρου κ. Νικόλαου Κοντογιάννη, τον οποίο ευχαριστούμε δημόσια, διότι με την ενέργειά του αυτή ενισχύει τη λειτουργία του οδοντιατρείου του Δημοτικού Ιατρείου, το οποίο σύντομα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα άτομα των ευπαθών ομάδων (άποροι, ανασφάλιστοι κλπ), τα οποία δέχεται το Δημοτικό Ιατρείο.

- Επειδή η πρόληψη ξεκινά από νωρίς έτσι σε συνεργασία με εθελοντές Διαιτολόγους σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας Ενημερωτικά Προγράμματα για «Ισορροπημένη Διατροφή και Άσκηση», με τα οποία θα απευθυνθούμε όχι μόνο στους γονείς αλλά κυρίως στα παιδιά. Αυτή βέβαια είναι μία δράση που θα υλοποιηθεί από το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν οι

Παιδικοί Σταθμοί
Επίσης να ενημερώσουμε και πάλι ότι το Κέντρο του Οικογενειακού Προγραμματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας έχει μεταφερθεί εντός του Δημοτικού Ιατρείου, όπου μέσω των ταμείων τους, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν test pap ή να ενημερωθούν για μεθόδους αντισύλληψης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.





http://www.pliroforiodotis.gr

2 σχόλια:

  1. Διαπιστώνουμε ότι το κείμενο και την φωτογραφία που γράψαμε και αναρτήσαμε στο Pliroforiodotis.gr, το αναρτήσατε σαν δικό σας. Θα παρακαλούσαμε να μην ξανασυμβεί αυτό.

    Η ομάδα του Pliroforiodotis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum