Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Προειδοποιήσεις από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας προς βαμβακοπαραγωγούς για την φυτοπροστασία

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο εξέδωσε το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας.
Αφορά το διάστημα της εμφάνισης των πρώτων ανθέων και των πρώτων καρυδιών και στην οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.

Διαπιστώσεις

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στην αρχή της ανθοφορίας και την δημιουργία των πρώτων καρυδιών. Το ύψος των φυτών είναι 50 με 70 εκατοστά.

Σε ορισμένα βαμβακοχώραφα παρατηρήθηκε μικρός πληθυσμός αλευρώδη.

Σε ορισμένα σημεία παρατήρησης υπήρχε μικρός αριθμός συλλήψεων ενηλίκων στις φερομονικές παγίδες αλλά δεν  διαπιστώθηκε παρουσία  προνυμφών πράσινου σκουληκιού στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Την περίοδο αυτή συστήνεται ψεκασμός  των φυτών με ρυθμιστή ανάπτυξης, που συμβάλει στην επιτάχυνση της  ωρίμανσης των φυτικών ιστών και την πρωίμιση των καρποφόρων οργάνων.

Ο βαμβακοπαραγωγός δεν πρέπει να προβαίνει σε προληπτικούς ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα,  έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η εγκατάσταση μεγάλων πληθυσμών ωφέλιμων εντόμων πριν από την εμφάνιση της δεύτερης και πιο επιζήμιας γενιάς του πράσινου σκουληκιού.

Οι παραγωγοί  θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 3 ημέρες τουλάχιστον και αν σε τυχαίες δειγματοληψίες σε όλη την έκταση του χωραφιού διαπιστωθεί η ύπαρξη 4 νεαρών προνυμφών ανά 100 φυτά αποτελεί ένδειξη για διενέργεια ψεκασμού.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Την περίοδο αυτή δεν απαιτείται καμία χημική επέμβαση εφόσον οι πληθυσμοί είναι κάτω από το όριο επέμβασης . Σε περίπτωση που παρατηρείται προσβολή κατά τη δειγματοληψία και παρατήρηση στο χωράφι, συνιστάται να γίνεται χρήση μόνο εκλεκτικών εντομοκτόνων, πάντα στο κατάλληλο στάδιο.

Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum