Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο συνολικος ογκος δεδομενων θα αυξηθει εως 50 φορες μεχρι το 2020

Σχεδόν ότι και αν κάνουμε με τον υπολογιστή στις μέρες μας, παράγουμε δεδομένα ή κατά το αγγλικότερο «data», είτε αυτό λέγεται λήψη/αποστολή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σερφάρισμα, συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είτε ακόμα και όταν βλέπουμε βίντεο από ιστοσελίδες (πχ. από το YouTube.com) ή διαβάζουμε ειδήσεις, ακούμε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό που εκπέμπει μέσω του Internet.
Η παραγωγή δεδομένων είναι πλέον σταθερή και συνεχώς αυξανόμενη, καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς, αφού παράγονται άμεσα ή έμμεσα από εμάς τους ίδιους – επί παραδείγματι όταν αναρτούμε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα YouTube.com δημιουργούμε δεδομένα άμεσα (το ίδιο το βίντεο), ενώ όταν βλέπουμε ένα βίντεο (το δικό μας ή οποιοδήποτε άλλο) δημιουργούμε δεδομένα έμμεσα (στην ουσία δημιουργούνται δεδομένα αυτόματα, όπως στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πλοήγηση και τις προτιμήσεις μας, συχνότητα επισκέψεων κλπ).
Με του ρυθμούς λοιπόν που παράγονται πάσης φύσεως δεδομένα, ο όγκος τους μόνο για το 2011 υπολογίζεται να ανέρθει στα 1,8 ZettaBytes. Επειδή είναι λογικό να μην είναι γνωστή η κλίμακα μέτρησης «Zetta» καθώς είναι «αστρονομική», αρκεί να αναφέρουμε ότι ένας τυπικός σκληρός δίσκος για σταθερούς υπολογιστές έχει χωρητικότητα (ήτοι ο όγκος δεδομένων που δύναται να αποθηκεύσει) που κυμαίνεται μεταξύ 500 GigaBytes έως και 1000 GigaBytes, όπου 1000 GB ισούνται αλλιώς με 1 TeraBytes. 
Τώρα που έχουμε μια νουμερική αντίληψη, μπορούμε να μεταφράσουμε τα 1,8 ZettaBytes σε...1,8 δισεκατομμύρια TeraBytes ή αν θέλετε σε 1,8 τρισεκατομμύρια GigaBytes! Βάσει των παραπάνω στοιχείων που συνέλεξε η εταιρεία μετρήσεων IDC, προσπάθησε να αποδώσει μια πιο ανθρώπινα μεταφρασμένη εικόνα της τάξεως του μεγέθους των δεδομένων που παράγονται και κινούνται στον πλανήτη: κάθε πολίτης των Η.Π.Α. πρέπει να στέλνει κάθε μέρα τρία μηνύματα στην ιστοσελίδα Twitter σερί επί 26.976 χρόνια! Έτσι, η εκτίμηση της εταιρείας για το έτος 2020, φαντάζει λίαν εξωπραγματική: η αύξηση του όγκου δεδομένων θα είναι πενηνταπλάσια (50x). 
Παράλληλα, όπως είναι λογικό, θα απαιτείται αύξηση των στελεχών και εν γένει διαχειριστών στον τομέα της Πληροφορικής, η οποία δυστυχώς εκτιμάται να είναι αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή του όγκου δεδομένων: μόλις μιάμιση φορά (1,5x) αύξηση σχετικά με τον σημερινό αριθμό. 
Τέλος, έχουμε και ένα ευχάριστο στοιχείο, αυτό που αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας πληροφορίας (όποια και αν είναι αυτή, όπως κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες, ήχος, κλπ), σύλληψης (μέσω συσκευών, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα κλπ), διαχείρισης αλλά και αποθήκευσής της, έχει μειωθεί στο ένα έκτο (1/6) συγκριτικά με το κόστος του 2005...

2 σχόλια:

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum