Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Και το σπερμα εχει το ΦΠΑ του!

Στις τράπεζες σπέρματος έχει οδηγήσει η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με άνδρες που θέλουν να δώσουν το σπέρμα τους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους! Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση έχει...
επιβάλλει ΦΠΑ 13% στο σπέρμα.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αναφέρει πως η προσφορά είναι μεγάλη τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και πριν τις γιορτές καθώς τα έξοδα είναι αυξημένα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα που θέλουν να γίνουν δότες λόγω οικονομικής κρίσης. Αρκετές φορές δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τις συντρόφους, επειδή πολλοί άνδρες ντρέπονται» είπε ο Γ. Βουλγαρίδης, βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας SpermLab.

Όσο για τα έσοδα που έχει κάποιος όταν δίνει το σπέρμα του στην ειδική τράπεζα είναι βάση νόμου μέχρι 200 ευρώ ωστόσο αρκετές από αυτές δίνουν με το... κομμάτι από 30 έως 50 ευρώ.

Παρόλα αυτά, μόνο ένας στους δέκα δότες πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ και αυτός που θα επιλεγεί δεν μπορεί να αξιοποιήσει το γενετικό του υλικό για πάνω από 10 παιδιά.

«Ο δότης εισπράττει 50 ευρώ τη φορά. Δεν μπορεί όμως να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην το κάνει επάγγελμα. Είναι διεθνής η οδηγία αυτή, ώστε να μην μπορεί κανείς να επιβιώσει με τα ποσά που δίνονται. Λαμβάνουμε μόνο από Έλληνες, ώστε και να μπορεί να γίνει επανεξέταση του δότη.

Οι περισσότεροι που έρχονται είναι φοιτητές που το κάνουν για τα χρήματα ή άνθρωποι που εργάζονται σε νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες και γνωρίζουν το θέμα. Απαιτούνται περίπου 20 μέρες για την όλη διαδικασία ελέγχου και εξέτασης», είπε στην εφημερίδα ο Ευθ. Ιππίκογλου, υπεύθυνος της Τράπεζας Serum.

Και το σπέρμα έχει το... Φ.Π.Α του!

ΦΠΑ 13% έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στο σπέρμα παρόλο που υπάρχει οδηγία η οποία αναφέρει πως τα προϊόντα του ανθρώπινου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης.

Υπολογίζεται δε πως ετησίως γίνονται στην Ελλάδα, 1.000 λήψεις σπέρματος (αγορές) από τράπεζες με στόχο την τεκνοποίηση.

Όσο για τις γυναίκες που αγοράζουν σπέρμα είναι κατά 50% άγαμες Ελληνίδες και άνω των 40 ετών και το υπόλοιπο ποσοστό είναι είτε ζευγάρια που έχουν δυσκολίες αναπαραγωγής είτε και ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί.

Ο Β. Ταρλατζής, καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας και ανθρώπινης αναπαραγωγής καθώς και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής επισημαίνει τους κινδύνους αφού η Αρχή είναι ανενεργός λόγω λιτότητας.

«Θέλω να ελπίζω επειδή η Αρχή είναι ανενεργός, ότι οι συνάδελφοι γιατροί που χρησιμοποιούν τις Τράπεζες Σπέρματος τηρούν όλες τις διαδικασίες ελέγχου και είναι προσεκτικοί. Άλλωστε σήμερα δεν γίνονται έλεγχοι ούτε αδειοδοτήσεις, ενώ ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Επειδή η Αρχή δεν λειτουργεί, δεν έχει εκδοθεί ούτε καν το προεδρικό διάταγμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά μόνο για τους τρόπους διατήρησης και διαχείρισης του υλικού. Αρα όσες τράπεζες λειτουργούν είναι χωρίς άδεια, καθ' ότι και να θέλουν να βγάλουν δεν μπορούν, αφού δεν υπάρχει το επίσημο όργανο για να τη δώσει.

Στο εισαγόμενο σπέρμα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθ' ότι στο εξωτερικό γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα», δήλωσε.

Προσέθεσε δε πως η πολιτεία δε γνωρίζει πόσες τράπεζες σπέρματος υπάρχουν.

«Δεν ξέρουμε ούτε πόσες υπάρχουν ούτε αν τηρούν τους κανονισμούς. Επιδιώξαμε να κάνουμε μια καταγραφή παλαιότερα, αλλά δεν λειτούργησε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στο σκοτάδι», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum