Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

Βέροια:70 χρόνια μετά, εικόνα της Παναγίας επιστρέφεται στη Μονή Μουτσιάλης

Από inveria.gr
Ιστορική εικόνα της Παναγίας, που δόθηκε πριν 70 χρόνια από μοναχές της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μουτσιάλης (όχθες Αλιάκμονα) στην ενορία Αγίων Αναργύρων Βέροιας για να προστατευθεί από καταστροφή ή κλοπή, θα επιστραφεί αύριο Κυριακή (4/8/2013) σε μοναχή της σημερινής αδελφότητας.

Η τελετή παράδοσης θα γίνει μετά τη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Βέροιας, όπου εκπρόσωπος της αδελφότητας θα παραστεί για την παραλαβή της ιστορικής εικόνας.

Να σημειωθεί ότι εδώ και λίγο καιρό, η Μονή Μουτσιάλης στελεχώθηκε με ομάδων γυναικών μοναχών, δίνοντας ζωή στην Μονή μετά από χρόνια.

Λίγα λόγια για το Ιστορικό της Μονής

Πρόκειται για Μονή της Σκήτης Βεροίας, γνωστή από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο σώζονταν τα κτίρια της που περιέκλυαν το Καθολικό της. Η περιοχή λόγω των καταστροφών από όμβρια ύδατα ονομάστηκε «Μουτσιάλη» (=βρεγμένος). 

Διαθέτει τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγ.Συμεών του Στυλίτου. 

Φιλοξένησε διάφορους μοναχούς κατά καιρούς, με τελευταίες δύο μοναχές, την Γρηγορία και τη Μακρίνα, οι οποίες αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν λόγω του Εμφυλίου Πολέμου της Ελλάδας (1946-1949).

Σήμερα λειτουργεί ως Γυναικεία Μονή, με προεστώσσα την αδελφή Πορταϊτισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum