Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την "εργοδοτική αυθαιρεσία" στα Σ/Μ "Αρβανιτίδης"








Από inveria.gr

Ερώτηση για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τα "Περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»", κατέθεσαν στις 24/7/2013 εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτησή του αναφέρουν:

24/7/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας 
στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»

Η προϊούσα, βίαιη απορρύθμιση του εργατικού δικαίου και η κατάργηση κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων που έχουν επιφέρει σωρευτικά οι μνημονιακές πολιτικές και οι απαιτήσεις των δανειστών συνιστούν μια πορεία κοινωνικής ισοπέδωσης χωρίς ιστορικό προηγούμενο σε καιρό ειρήνης για την χώρα μας. Κατάληξη της πορείας αυτής μέχρι σήμερα είναι η παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου ανθεί η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία, η παράνομη ευελιξία και δε χιλιάδες περιπτώσεις η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στο ίδιο αποτέλεσμα έχει συμβάλει ιδιαίτερα και η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των μηχανισμών μεσολάβησης μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΟΜΕΔ) και η χρόνια αφαίμαξη από προσωπικό και η απαξίωση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων (ΣΕΠΕ, ελεγκτικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο είναι η αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε.». Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης έχουν δει τα τελευταία χρόνια τους μισθούς και τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται ραγδαία, συνήθως με τρομοκρατικές πρακτικές και εκβιαστικές μεθόδους, ενώ σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας έχει καταγγελθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε: εκβιασμοί για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μειώσεις μισθών, μεγάλες και συχνές καθυστερήσεις δεδουλευμένων, εργασία εκτός έδρας χωρίς καταβολή της εκ του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης, αναγκαστική εργασία σε μέρες αργίας, επιβολή εξαήμερης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, απόλυση υπαλλήλων για συμμετοχή σε απεργία, ομαδικές απολύσεις, μέχρι και παρακολούθηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει το ζήτημα της συγκεκριμένης επιχείρησης πολλές φορές με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση (ερωτήσεις υπ’ αρ. πρωτ. 5996/22-2-2012, 4404/27-11-2012, 5535/7-1-2013) χωρίς να έχει σημειωθεί καμία θετική μεταβολή από την σκοπιά των εργαζομένων.
          
Πιο πρόσφατο «κρούσμα» παρανομίας που σημειώθηκε σε ορισμένα καταστήματα είναι το φαινόμενο καταβολής μέρους των οφειλόμενων μισθών με διατακτικές αγοράς προϊόντων. Μάλιστα σε κατάστημα της Κατερίνης δόθηκε στους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι ζητούσαν οι ίδιοι το ήμισυ του επόμενου μισθού τους να καταβληθεί με την μορφή τέτοιων διατακτικών.

Επειδή, τέτοιου είδους φαινόμενα καταστρατηγούν ευθέως κάθε έννοια εργατικού δικαίου και μάλιστα η συνέχισή τους ενθαρρύνει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αυθαιρετούν και να παραβιάζουν την νομοθεσία.

Επειδή, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλαπλές αναφορές της κατάστασης των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στην συγκεκριμένη επιχείρηση στην Βουλή και έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα, η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά οξύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η καταστρατήγηση του εργατικού δικαίου είναι πλέον πιο συμφέρουσα για τους εργοδότες από τις πιθανές κυρώσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια μέσα θα λάβει ώστε να μπει άμεσα ένας φραγμός στις συνθήκες που επικρατούν και στις παράνομες πρακτικές που εφαρμόζονται από την συγκεκριμένη επιχείρηση ενάντια σε εκατοντάδες εργαζόμενους;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γαϊτάνη Ιωάννα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum