Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Βέροια: Εγκαίνια "Βλαχογιάνειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα" από τον Αρχιεπίσκοπο


Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, ημέρα της 100ης επετείου των Ελευθερίων της Βέροιας, τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τα εγκαίνια του "Βλαχογιαννείου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα", στη Βέροια.  

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου εκπρόσωποι της Οικογένειας Βλαχογιάννη που δώρισε το νεοκλασσικό στο οποίο θα λειτουργήσει το μουσείο, καθώς και ο συλλέκτης κ. Κανέλλος Ντόντος, ο οποίος επιμελήθηκε τη νέα μορφή του Μουσείου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων αποτελεί υλικό από την προσωπική του συλλογή.

Ο κ. Ιερώνυμος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων μέσα στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους μακεδονομάχους που κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Βέροιας.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων σε σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ιστορία του Μουσείου, που αρχικά (2000 - 2011) λειτούργησε ως «Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Εκκλησιαστικής Τέχνης», ενώ πλέον παίρνει την νέα του μορφή και το όνομα «Βλαχογιάννειο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», που αποτελούσε και την επιθυμία της Οικογένειας Βλαχογιάννη που δώρισε το ακίνητο.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, έκοψαν τη κορδέλλα των εγκαινίων, ενώ ο κ. Κανέλλος Ντόντος ξενάγησε τους επισήμους στα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου.

1 σχόλιο:

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum