Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Επικινδυνα τα αναψυκτικα διαιτης

Δέκα χρόνια κράτησε η μελέτη για τα αναψυκτικά διαίτης, με δείγμα πεντακόσιους ανθρώπους... Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ακόμα και αν δεν έχουν θερμίδες, ακόμα μπορούν να παχύνουν.
Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Ελένη Hazuda, του Πανεπιστημίου του Τέξας Health Science Center, ανέφερε πως, «μπορεί να είναι απαλλαγμένα από θερμίδες, αλλά όχι τις συνέπειες». Στην έρευνα, παρακολουθούσαν 500 ανθρώπους, όπου ο καθένας κατανάλωνε κάτι διαφορετικό, άλλος με ζάχαρη, άλλος χωρίς και άλλοι αναψυκτικά με διαφορετικές παραλλαγές. Πάντως η καθηγήτρια ξεκαθαρίζει πως για να βγάλουν συμπεράσματα, ελήφθησαν υπόψην τους όλοι οι παράγοντες, όπως, η άσκηση, η κοινωνική τάξη, την εκπαίδευση και το κάπνισμα.
Κυριότερο συμπέρασμα είναι πως η χρόνια κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχουν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία του καταναλωτή, μέχρι διαβήτη και καρκίνο. Επίσης όσα αναψυκτικά περιέχουν την γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, προκαλούν βλάβες στο πάγκρεας, οι οποίες συνδέονται με τον διαβήτη. Άρα δεν έχει σημασία να μην έχει ζάχαρη ένα αναψυκτικό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Στη συνέχεια, θεωρούν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να «στρεβλώσουν», όπως οι ίδιοι ανέφεραν χαρακτηριστικά, την όρεξη, αφήνοντας λαχτάρα για παραπάνω γλυκό και ανθυγιεινές λιχουδιές. Μπορεί επίσης να βλάψει τα κύτταρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο αίσθημα της πληρότητας, ενώ η έλλειψη της πραγματικής ζάχαρη θα μπορούσε να μας σταματήσει αυτό το αίσθημα εντελώς.
Το συμπέρασμα της μελέτης, καταλήγουν οι γιατροί, είναι πως δεν πρόκειται να αδυνατίσουμε με τα διαιτητικά αναψυκτικά, αλλά το μόνο που θα καταφέρουμε είναι βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.


1 σχόλιο:

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum