Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Κάθετη πτώση των βάσεων στα ΑΕΙ

Πατήστε εδώ  για να δείτε τα αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκαν στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας τελείωσε η αγωνία των υποψηφίων, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν θεαματική πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας. Σε ορισμένες σχολές η πτώση ξεπερνά τα 2.000 μόρια. Πτώση εκατοντάδων μορίων σημειώνουν ακόμη και οι περιζήτητες ιατρικές και νομικές σχολές, που βρίσκονται σε κεντρικά Πανεπιστήμια. Στις πολυτεχνικές σχολές της επαρχίας αναφέρεται πτώση μέχρι και 1.800 μόρια, στην Ιατρική Αθήνας μέχρι 300 μόρια, στη Νομική -280 μόρια, ενώ πολύ μεγάλη είναι η πτώση στα παιδαγωγικά τμήματα, αφού ξεπερνά τα 1.000 μόρια.

Στα Τ.Ε.Ι. γραφιστικής Αθήνας - 1.650, λογιστικής Πειραιά -1.618, Εμπορίας και Διαφήμισης Αθήνας -1.934.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από το πρωί να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.minedu.gov.gr/ , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές σημειώθηκαν στις παρακάτω σχολές:

Ονομασία Σχολής / Διαφορά

Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσ/νίκης / + 6.212
Α.Ε.Ν. Σχολή Μηχανικών Γεν. Σειρά / + 5.991
Μουσικών Σπουδών Ιονίου (Κέρκυρα) / + 5.287
Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας / + 3.766
Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας / + 3.765
Α.Ε.Ν. Σχολή Πλοιάρχων Γεν. Σειρά / + 3.585
Μουσικών Σπουδών Αθήνας / + 3.373
Ξένων Γλωσσών Μεταφρ. και Διερμ. Ιόνιο - Ειδ. Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτ. (Κέρκυρα) / + 2.946
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσ/νίκης / + 1.946
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας / + 1.906
Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικ/νιακών Συστημάτων Αιγαίου (Σάμος) / - 3.673
Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Θεσ/νίκης (Βέροια) / - 3.448
Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) / - 2.976
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πελοποννήσου (Τρίπολη) / - 2.971
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Θράκης (Ξάνθη) / - 2.925
Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου (Χίος) / - 2.654
Μηχανικών Περιβάλλοντος Θράκης (Ξάνθη) / - 2.658
Πληροφορικής Ιονίου (Κέρκυρα) / - 2.776
Πληροφορικής Ιωαννίνων / - 2.844

Μηχ. Χωρ/ξίας Πολεοδομίας και Περιφ/κής Αναπτ. Θεσσαλίας (Βόλος) / - 2.857

Δείτε τους πίνακες με τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

ΑΕΙ - Ημερήσια Γενικά Λύκεια 10%

ΑΕΙ - Ημερήσια Γενικά Λύκεια 90%

ΑΕΙ από Ημερήσια Λύκεια 10%

ΑΕΙ από Ημερήσια Λύκεια 90%

ΤΕΙ από Ημερήσια ΕΠΑΛ

Απόφοιτοι Ημερησίων ΕΠΑΛ Α

ΤΕΙ - Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων 10%

ΤΕΙ - Απόφοιτοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων 90%

Φέτος υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ.. Γι' αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα «διαβάζουν» τις βάσεις.

Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν. Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το Διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το «διάβασμα» των βάσεων.

Μία από τις αιτίες της μεγάλης πτώσης των βάσεων είναι ότι φέτος τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα, οι επιδόσεις των υποψηφίων χαμηλότερες και ο αριθμός των αριστούχων μικρότερος από άλλες χρονιές. Η φετινή μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρυσι και 10.688 πρόπερσι) συνέβαλε στην πτώση των βάσεων, ακόμη και στις ιατρικές σχολές.

Οι αριστούχοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι φέτος 1.009 λιγότεροι από πέρυσι, οι αριστούχοι της θετικής κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, και οι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας


Νωρίς το πρωί της Δευτέρας δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη πτώση.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων, οι οποίοι εισάγονται επίσης με βάση τη βαθμολογία που πέτυχαν στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, σε επιπλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν με την ίδια Υπουργική Απόφαση καθορισμού αριθμού εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012.

Το υπουργείο, με τη θεσμοθέτηση εισαγωγής υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, τους δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, από την έναρξη των σπουδών τους, προς όφελος των ίδιων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα στην ανακοίνωσή του επισημαίνεται ότι: «Πρόκειται για επιπλέον αριθμό θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μεταξύ των συνυποψήφιων της ίδιας κατηγορίας όπου ανήκουν, διαμορφώνοντας τη δική τους βάση εισαγωγής, με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας αυτής, καταργήθηκαν οι μετεγγραφές των εισαγομένων από σχολή σε σχολή διαφορετικών πόλεων, τόσο κατά το έτος εισαγωγής όσο και κατά τα επόμενα έτη φοίτησης, ώστε οι φοιτητές και τα ιδρύματα να προσδιορίζουν εξ αρχής την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό τα ιδρύματα θα ξέρουν από σήμερα τον ακριβή αριθμό των πρωτοετών φοιτητών σε κάθε τμήμα, ώστε να οργανώσουν σωστά τις σπουδές και την εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, με τον προκαθορισμένο αριθμό εισακτέων ειδικών περιπτώσεων για κάθε τμήμα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο που παρατηρούσαμε κάθε χρόνο μέχρι τώρα. Σε πολλά τμήματα -λόγω των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών- παρατηρούνταν μέχρι και 200% περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές με χαμηλότερο βαθμό εισαγωγής από ομοειδείς σχολές. Αυτό οδηγούσε σε αδυναμία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με το νέο σύστημα, ακόμα και όταν παρατηρείται εισαγωγή με χαμηλή βαθμολογία, κάτι που συναντάται σε ελάχιστες περιπτώσεις (μονοψήφιος αριθμός ανά τμήμα), η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται».

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο τη φετινή χρονιά ανήλθε σε 123.916 [81.986 με το ποσοστό 90%, 26.470 με το 10%, 874 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ΟΜΑΔΑ Β΄), 13.966 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 620 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)], ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 106.189.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τ.Ε.Ι., στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6.997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368.
Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄). Το 2010 είχαν μείνει κενές 4.108 θέσεις.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από τις 12 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.

zougla.gr

1 σχόλιο:

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum