Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

40 χρονια από το θανατο του Τζιμ Μορισον

Ήταν χωρίς αμφιβολία η ηγετική φιγούρα των Doors. Γεννημένος στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 ο Τζίμ Μόρισον θεωρείται από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ.



Τον Ιούλιο του 1965 ο Τζών Ντένσμορ, ο Ρέι Μάνζαρεκ, τα αδέλφια του Ρικ και Τζιμ που έπαιζαν επίσης μουσική και ο Τζιμ Μόρισον ηχογράφησαν έξι τραγούδια τα οποία απορρίφθηκαν από όλες τις εταιρείες δίσκων. από αυτή την ομάδα άλλοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια, άλλοι έμειναν. Ενώνοντας τις γνώσεις και την αγάπη τους για εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής- τζαζ, κλασική, μπλούζ, φολκ, «μαύρη», το συγκρότημα άρχισε να σχηματίζεται. Το όνομα το «δανείστηκε» από ένα στίχο του Ουίλιαμ Μπλέηκ τον οποίο είχε διαβάσει ο Τζιμ Μόρισον: «Αν οι πόρτες των αισθήσεων καθαρίζονταν, όλα θα εμφανίζονταν στον άνθρωπο όπως είναι: αέναα» είχε γράψει ο ποιητής. Οι Doors είχαν μόλις γεννηθεί.

Θα ακολουθούσαν έξι δίσκοι, εκρηκτικές συναυλίες που θύμιζαν θεατρικές παραστάσεις, κοινό που παραληρεί, ναρκωτικά, εντάλματα σύλληψης και η άβυσσος, στην οποία τελικά βυθίστηκε η ψυχή του συγκροτήματος.

Στις 3 Ιουλίου ο Τζιμ Μόρισον θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, μόλις στα 27 του χρόνια.

Στην επιτύμβια στήλη, στο Κοιμητήριο Περ Λασέζ στη γαλλική πρωτεύουσα, το επίγραμμα είναι στα ελληνικά: «James Douglas Morrison - Εις τον Δαίμονα εαυτού».
Δείτε τα βίντεο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum