Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αδελφοποιήθηκε η Βεργίνα (Βέροια) με τις Μυκήνες (Άργος)



Εθνικής σημασίας η αδελφοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια μεταξύ του τοπικού δήμου και του δήμου Άργους Μυκηνών.  Αυτό που δεν έκανε το επίσημο κράτος επί πολλά χρόνια, το κάνουν πράξη οι δύο δήμαρχοι των δήμων Άργους Μυκηνών και Βέροιας (Βεργίνα).  Αποδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς καταγωγής τους και ταυτόχρονα προαγάγουν τομείς συνεργασίας στην σημερινή δύσκολη εποχή.  Μια αδελφοποίηση, με ιστορική τεκμηρίωση η οποία αναδεικνύει την ιστορία και αποδεικνύει την καταγωγή των Μακεδόνων από το Άργος.  
Χθες 5-3-2013 στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων, αντιπροσωπεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών με επικεφαλή το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καμπόσο επισκέφθηκε τη Βεργίνα και το Δήμο Βέροιας, για την πρώτη συνάντηση των αδελφοποιημένων πόλεων.  Το Δήμαρχο συνόδευσαν, μετά από παρότρυνσή του, οι μαθητές της 3ης Λυκείου του Άργους, οι οποίοι, κάθε χρόνο, θα κάνουν την ίδια διαδρομή αναζήτησης και εκμάθησης της ιστορίας μας. Μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Δημαρχείο Βέροιας όπου έγινε η επίσημη υπογραφή των εγγράφων της αδελφοποίησης. 

Με τον τρόπο αυτό, την παράθεση των ιστορικών στοιχείων περί της καταγωγής του Μ. Αλεξάνδρου και την αδελφοποίηση, προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην ανάδειξη της ιστορίας μας και αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την καταγωγή των Βασιλέων της Μακεδονίας.
Ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος, χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι δύο δήμοι έχουν τη σπουδαία τύχη να κατοικούν περιοχές, που καθόρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους μας. Τόσο στο Δήμο Βέροιας, όσο και στο Δήμο Άργους – Μυκηνών ανήκουν διοικητικά, αντίστοιχα, εκτός των τόσων άλλων, και δύο παγκοσμίου ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι, αυτοί της Βεργίνας και των Μυκηνών.

Παράλληλα οι κοινοί πρόγονοι αποτέλεσαν τη βάση μιας πανάρχαιας συγγένειας. Ηρόδοτος, Πλούταρχος, Αρριανός και άλλοι μαρτυρούν για τους Μακεδόνες που έλκουν την καταγωγή τους από το Άργος, και ο αυτοκράτορας Ιουλιανός εκφράζει την εκτίμηση που τρέφει για την πόλη του Άργους λέγοντας:

«Υπέρ της των Αργείων πόλεως πολλά μέν αν τις ειπείν έχοι σεμνύνειν αυτήν εθέλων, παλαιά και νέα πράγματα… Αλλά δή και τα τοσαύτα περί τους Πέρσας υπό των Μακεδόνων γενόμενα ταύτη προσήκειν τη πόλει δικαίως αν τις υπολάβοι… Φιλίππου τε γάρ και Αλεξάνδρου των πάνυ των προγόνων πατρίς ην αύτη»

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος ανέφερε επίσης: «Έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τα κομμάτια της ιστορίας μας, και να ενημερώσουμε τους αλλόφυλους πως εμείς μορφώσαμε, εξευγενίσαμε τον τότε γνωστό κόσμο και όχι κατακτήσαμε τον κόσμο. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να δώσουμε ταυτότητα στην ιστορία όπως πρέπει! Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αλέξανδρος όταν πήγε στους Ολυμπιακούς αγώνες και ήθελε να αποδείξει την ελληνικότητα του ανέφερε πως η καταγωγή του ήταν από τους Ηρακλειδείς του Άργους.

Κάναμε πρόταση σε εσάς στα αδέλφια μας της Βέροιας, που ανήκει η Βεργίνα, στους Ηρακλειδείς, που μας ενώνει το ίδιο αίμα και με χαρά το Δημοτικό σας Συμβούλιο αποδέχτηκε και αποφάσισε να ανταμώσουν τα βήματά μας για να δώσουμε την πραγματική διάσταση της ιστορίας και όχι μυθοπλασίες!..»



«…Θεωρούμε τιμή αυτή τη συγγένεια και θέλουμε να τη ζωντανέψουμε, - στα πλαίσια μιας αδελφοποίησης - καλλιεργώντας τις σχέσεις ανάμεσα στους Δήμους μας, με κάθε δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς μας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν πιο ουσιαστικά και μέσα από φιλικές σχέσεις τους κατοίκους των δύο περιοχών, και ακόμα δημιουργώντας προϋποθέσεις για πολιτιστικές, τουριστικές, εμπορικές δραστηριότητες και ανταλλαγές τεχνογνωσίας.



Οι τόποι μας αναφέρονται στην προϊστορία της Ελλάδας, καθόρισαν στη συνέχεια τους ιστορικούς χρόνους και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στους νεότερους. Πιστεύουμε ότι μπορούν να συμπορευθούν και σήμερα μέσα από τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας επανασυνδέοντας το νήμα της αέναης κινητικότητας των Ελλήνων….»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum