Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η πλατεία Ωρολογίου ανήκει στο λαό της Βέροιας




Στον χρήσιμο διάλογο που άνοιξε, έστω και αργά, για την τύχη του παλιού δικαστικού μεγάρου της Βέροιας και της ταλαιπωρημένης πλατείας ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ-ΡΑΚΤΙΒΑΝ- ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, την τελική απόφαση θα κληθούν να πάρουν οι τοπικοί άρχοντες, όπως και τόσες άλλες αποφάσεις μέχρι σήμερα, με αμφιλεγόμενα αν όχι αρνητικά αποτελέσματα  γενικότερα για την πόλη και ειδικότερα για την «πλατεία», που όποιος έχει μάτια βλέπει.
Σεβαστή η κάθε πρόταση απ όπου και αν προέρχεται. Παρήγορο το γεγονός ότι πολίτες και κάποιοι φορείς εκφράζουν πλέον άποψη, για το πώς θέλουν την πόλη τους. Επιβάλλεται ο διάλογος αυτός να γίνει εντονότερος, έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα στους πάσης φύσεως αιρετούς, ότι οι όποιες αποφάσεις κληθούν να λάβουν και να υλοποιήσουν, επιβάλλεται να συνθέτουν τις προτάσεις αυτές των πολιτών και να αποβλέπουν αυστηρά στο κοινό συμφέρον. Να κατανοήσουν, αν δε το κατανοήσανε ήδη, ότι οι μέχρι σήμερα τυχόν βιαστικές ή λανθασμένες αποφάσεις έχουν κάνει τη ζημιά τους στην πόλη, κρίθηκαν και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, επιβάλλεται να είμαστε προσγειωμένοι και ρεαλιστές σ αυτά που προτείνουμε σ αυτά που ζητάμε.
Προτάσεις για συνολικό σχεδιασμό λειτουργίας της πόλης και μέσα σ΄ αυτόν την λειτουργία της πλατείας, είναι αναμφισβήτητα ορθές, αλλά ούτε ο χρόνος ούτε τα ισχνά οικονομικά τον επιτρέπουν. 
Δεν εννοούμε βέβαια να παρθεί απόφαση βιαστική και χωρίς μελέτη,  όμως η πλατεία, το δικαστικό μέγαρο και ο περιβάλλον χώρος δεν μπορούν να περιμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους κινδύνους.
Το σύνολο των προτάσεων,  έχουν σαν γνώμονα το κοινό συμφέρον της πόλης και των πολιτών. Κάποιες από αυτές θα μπορούσε να  χαρακτηριστούν ότι ενέχουν υποκειμενικά στοιχεία, όμως είναι ευπρόσδεκτες στον διάλογο.
Η ανάπτυξη της πλατείας, η οποία ήταν ήδη υποβαθμισμένη και πριν από τη μεταφορά των δικαστηρίων, επιβάλλεται να γίνει για να έχουμε δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του κέντρου της πόλης αφού είναι ορατό ότι, και με την πρόσφατη αστική ανάπλαση, το βάρος μεταφέρθηκε δυσανάλογα υπέρ της οδού Ελιάς και Ανοίξεως (με τις πλατείες και τα πάρκα) και την διαμόρφωση της πλατείας του Αγίου Αντωνίου. 
Η πλατεία Ωρολογίου-Δικαστηρίων με την ιστορία της, που πολλοί αναφέρουν, είναι η πλατεία αναφοράς της μισής και πάνω πόλης.
-1-
Δεν είναι μόνο η πλατεία των καταστημάτων και των γραφείων που υπάρχουν τριγύρω.  
Αυτή την πλατεία, όπως κατάντησε σήμερα, οφείλουμε να την παραδώσουμε ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ και ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΡΩΤΑ στους πολίτες αυτής της πόλης, στους ΒΕΡΟΙΩΤΕΣ, οι τουρίστες οι οποίοι είναι ευπρόσδεκτοι έπονται.
Η πλατεία πρέπει να υποδέχεται τους πολίτες της Βέροιας σε καθημερινή βάση, για να πάνε στην εκεί αγορά που θα αναζωογονηθεί, για να πάνε τον περίπατό τους οι γονείς και οι παππούδες με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για να πάνε να εξυπηρετηθούν από τις Υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν στο παλιό δικαστικό μέγαρο .   
Γιατί άραγε είναι κακό ο πολίτης αυτής της πόλης, στην οποία ζει αυτός και τα παιδιά του, να επισκέπτεται την ιστορική πλατεία και να απολαμβάνει την εξυπηρέτηση των εκεί Υπηρεσιών οι οποίες μπορούμε να συζητήσουμε ποιες μπορεί να είναι ; 
Σε τι θα ενοχλεί η νέα χρήση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου την ιστορική ανάπλαση της πλατείας, το δημοτικό σχολείο, την χάβρα, την παλιά μητρόπολη, τον ιστορικό πλάτανο, την Μπαρμπούτα, την Κυριώτισα, με την καθημερινή και διαρκής κίνηση των Βεροιέων, πολλοί από τους οποίους θα επισκέπτονται και πάλι τα σημεία αυτά της πόλης;
Και σε τι άραγε ενοχλεί τους τουρίστες μία ζωντανή και με διαρκή κίνηση πλατεία;
Πολιτισμό αποτελούν πρωτίστως μόνο τα μουσεία και όχι η καθημερινότητα και το διαρκώς επιδεινούμενο βιοτικό επίπεδο των πολιτών ;;
Προτείνουμε ανάπτυξη με την δημιουργία μουσείων, τα οποία θα υποδέχονται ποιους και πόσους τουρίστες, όταν οι πολίτες και της πόλης μας, δεν έχουν να πληρώσουν ηλεκτρικό και χαράτσια ;; 
Ας αποφασίσουμε πρώτα εμείς οι πολίτες τι θέλουμε και  ας δώσουμε  να καταλάβουν οι αιρετοί μας Άρχοντες που μπορεί να πατήσει αυτός ο ευλογημένος τόπος για να ξανααπτυχθεί.
Ήταν και είναι η Ημαθία η Καλιφόρνια της Ελλάδας;;  Ήταν και είναι κινητήριος δύναμη μας: ο απέραντος κάμπος μας - η Πρωτογενής αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή – η μεταποίηση – και το εμπόριο;;
α εμείς οι πολναν» τα χρήματα;; 
▷ Από το μουσείο της Βεργίνας, που οι τουρίστες μπαινοβγαίνουν και ούτε στην Βεργίνα κάθονται, πολύ δε περισσότερο στην Βέροια;; 
▷ Από το αρχαιολογικό μουσείο και το βυζαντινό μουσείο της Βέροιας (πόσοι από εμάς τα επισκέφτηκαν άραγε;);; 
▷ Από τους άλλους χώρους που έχουν παρόμοιο χαρακτήρα;;
Σαφώς ο πολιτισμός είναι απαραίτητος για μια ολοκληρωμένη κοινωνία όπως και ο προερχόμενος από αυτόν τουρισμός, επίσης και τα χρήματα που από αυτόν εισρέουν είναι ευπρόσδεκτα.
Επειδή όμως γίνεται κουβέντα για πολιτισμό – τουρισμό και χρήματα, είναι γνωστοί οι οικονομικοί απολογισμοί αυτών των δραστηριοτήτων και πόσο ελλειμματικοί ήσαν. Την διαφορά βέβαια καλούνταν πάντα να την πληρώσουν οι πολίτες!!
α εμείς οι πολίτες τι θέλουμε και  ας δώσουμε  να καταλάβουν οι αιρετοί μας Άρχοντες που μπορεί να πατήσει αυτός ο ευλογημένος τόπος για να ξανααπτυχθεί.
Ήταν και τοί και αναξιοποίητοι. 
Διαθέσιμοι χώροι πολιτιστικής ανάπτυξης υπάρχουν και μέσα στην πόλη και, από ότι φαίνεται,απρόκειται να απελευθερωθούν και άλλοι χώροι και κτίρια που μπορούν να 
-2-
στεγάσουν οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα αλλά και δράσεις άλλης μορφής.  Ας αξιοποιηθούν πρώτα επαρκώς οι χώροι που ήδη υπάρχουν και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε  ανάλογα.
Ο Εμπορικός σύλλογος Βέροιας: 

▷ Εκπροσωπώντας τους ανθρώπους της αγοράς και αποτελεί τον  καθρέπτη μιας πόλης,
▷ Εκφράζοντας τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών, για τα οποία μιλάμε με αυτούς καθημερινά καθώς και για τα δικά μας προβλήματα,
θεωρεί ότι, για την ισορροπημένη και δίκαιη ανάπτυξη της πόλης, είναι επιβεβλημένο μέσα από ένα συνολικό και σχετικά γρήγορο και ρεαλιστικό σχεδιασμό, βασισμένο σε πραγματικές ανάγκες ζωτικής σημασίας, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από τους αρμοδίους να αποβλέπουν :
Α. Στην αποκατάσταση και αναβάθμιση του άξονα της «παλιάς Κεντρικής οδού», που πάνω από την πλατεία Πλατάνων είναι νεκρή, σε συνδυασμό με την αναπαλαιωμένη Παλιά Μητρόπολη και τη συμπλήρωσή του με την περαιτέρω αξιοποίηση της πλατείας Ωρολογίου.  
Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό θεωρούμε απαραίτητη την επανακυκλοφορία κάποιων δρομολογίων των αστικών γραμμών, όπως και παλιά από την Κεντρική οδό. 
Β. Στην αποκατάσταση της τραυματισμένης πλατείας, που απλά και χωρίς υπερφίαλους σχεδιασμούς, μπορεί να γίνει μία πλατεία που να ταιριάζει στο προφίλ της πόλης, με το πράσινό της και με τα μαγαζιά της.

α εμείς οι πολίτες τι θέλουμε και  ας δώσουμε  να καταλάβουν οι αιρετοί μας Άρχοντες που μπορεί να πατήσει αυτός ο ευλογημένος τόπος  μέσα από την χρήση ενεργών  Υπηρεσιών οι οποίες θα υποδέχονται και θα εξυπηρετούν το σύνολο κατά το δυνατόν  των πολιτών. 
Η Βέροια έχει σήμερα ένα στολίδι, το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ μας. Όλοι το επισκεπτόμαστε συχνά, εξυπηρετούμαστε στους υπέροχους χώρους του και νοιώθουμε περήφανοι σαν Βεροιώτες για αυτό, όταν κάποιος ξένος το επισκέπτεται.   Θυμόμαστε, οι παλιότεροι από εμάς και ας το πούμε και στους νεότερους, τι μάχες δόθηκαν όταν μετακόμισε από εκεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο και άρχισε η συζήτηση της χρήση του.
Ποιες ήταν οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι και πώς επεκράτησε τελικά αυτή, του να γίνει  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ;;   
Δηλαδή … Υπηρεσία.
Έχασε  η κέρδισε η πόλη και οι πολίτες ;;; Απαντάμε χωρίς ενδοιασμούς ότι είμαστε  όλοι  περήφανοι για το Δημαρχείο μας. 
Το ζωντανό παράδειγμα λοιπόν είναι μπροστά μας και μας δείχνει το δρόμο για να κινηθούμε ανάλογα για το πρώην Δικαστικό Μέγαρο.- 
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum