Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Γερά «ποτήρια» οι Έλληνες!

Γερά «ποτήρια» αποδεικνύονται οι Έλληνες. Το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής του 60% του πληθυσμού  ενώ τουλάχιστον 800.000 Έλληνες έχουν εντάξει το ποτό στην… καθημερινότητά τους.

Ωστόσο, οι μισοί Έλληνες αγνοούν ότι το αλκοόλ συγκαταλέγεται στις εξαρτησιογόνες ουσίες και δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια του αλκοολισμού ως συμπτώματα ασθένειας. Είναι ενδεικτικό ότι το 30% των Ελλήνων θεωρούν αποδεκτή την κατανάλωση αλκοόλ και από ανήλικους!

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο της 1ης Πανελλήνιας Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ, η οποία εκπονήθηκε από την ΜΚΟ «Νηφάλιοι- Στην υγειά μας» και μεγάλη εταιρία παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων στην χώρα μας.

Ειδικότερα, από όσους πίνουν αλκοόλ, το 58% πίνει μία φορά την εβδομάδα ή και αραιότερα, αλλά το 42% των ερωτηθέντων είναι συχνοί πότες, πίνοντας από 2-3 φορές την εβδομάδα έως και καθημερινά. Μόνο το 30% του δείγματος γνωρίζει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ είναι αλκοολισμός – η πλειοψηφία, πάνω από το 50%, θεωρούν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με την… αδυναμία χαρακτήρα.

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται όμως το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων και σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης. Το 55% θεωρούν ότι ο αλκοολισμός είναι θανατηφόρα ασθένεια και το 33% την χαρακτηρίζουν απολύτως ιάσιμη. Στη συντριπτική τους πλειονότητα λοιπόν αγνοούν την επιστημονική «αλήθεια» ότι ο αλκοολισμός είναι μια αναστρέψιμη ασθένεια. Επιπλέον, επτά στους δέκα Έλληνες αγνοούν την περιεκτικότητα σε αλκοόλη των φαινομενικά «αθώων» αλκοποπς (πρόκειται για τα αεριούχα αλκοολούχα ποτά σε μπουκάλι).

Σημαντικό ποσοστό, που κυμαίνεται στο 50%, πιστεύει ωστόσο ότι το αλκοόλ ευθύνεται για το 20% των νεκρών στα τροχαία δυστυχήματα, εύρημα που κατά τους ειδικούς δείχνει ότι υπάρχει επαρκές επίπεδο συνειδητοποίησης της «συμβολής» του αλκοόλ στα τροχαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum