Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η διανομή δημόσιας γης

xorafi1Ξεκίνησε, ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, η διαδικασία διανομής δημόσιας γης σε αγρότες, ώστε να αξιοποιηθεί για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση. Η ανάρτηση νέων αγροτεμαχίων γίνεται σε εβδομαδιαία βάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr). Ήδη έχουν γίνει 5 αναρτήσεις, από τις οποίες οι δύο αφορούσαν διανομή 128 συνολικά τεμαχίων, έκτασης 935 στρεμμάτων και στην Ημαθία.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων της πρώτης φάσης μέχρι το τέλος του έτους για όλη την επικράτεια. Στην πρώτη αυτή φάση υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.                  
Οι αναρτήσεις γίνονται κάθε Πέμπτη. Η τελευταία έγινε στις 24 Νοεμβρίου και η επόμενη (6η κατά σειρά) πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου. 
Η αρχή έγινε με 833 τεμάχια που διανεμήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Στην Ημαθία διατέθηκαν 96 τεμάχια συνολικής έκτασης 836 στρεμμάτων. Εξ αυτών, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 60 τεμάχια (238 στρέμματα γεωργικής και 157 στρέμματα κτηνοτροφικής γης). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων γι’ αυτά λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2011. 
Ακολούθησαν άλλες 4 αναρτήσεις τεμαχίων από τις οποίες η 4η (17-11-2011) αφορούσε και 32 νέα τεμάχια της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, έκτασης 99 στρεμμάτων γεωργικής γης. Είναι ακόμη όλα διαθέσιμα, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων γι’ αυτά λήγει στις 19 Δεκεμβρίου 2011.
Όσον αφορά τις μεγάλες εκτάσεις που προορίζονται για επενδυτικά προγράμματα, αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί-δημοπρασίες, προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις (σε σύνολο 584) που αναλογούν περίπου σε 605.000 στρέμματα.
xorafi2Οι όροι διάθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση καλλιεργήσιμων (ή για κτηνοτροφική χρήση) εκτάσεων δημόσιας γης, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5-15 ετών, αφορά σε 4,5 εκ. στρέμματα συνολικά (περισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια).
Τα διαθέσιμα τεμάχια στην Κεντρική Μακεδονία είναι 660.000 στρέμματα συνολικά. Ειδικότερα, στην Π.Ε. Ημαθίας τα διαθέσιμα τεμάχια γης, στην πρώτη φάση διανομής, είναι 376 συνολικά (ήδη διατέθηκαν προς μίσθωση 128 τεμάχια).
Η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 5 καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια 5ετία. Ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.
Δικαιούχοι είναι νέοι αγρότες έως 35 ετών, νέοι πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί. Το μίσθωμα είναι συμβολικό και έχει οριστεί στα 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ το ανώτατο όριο διάθεσης έκτασης ανά φυσικό πρόσωπο είναι τα 100 στρέμματα.
Οι αιτήσεις μίσθωσης
Οι αιτήσεις μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα μπορούν σύντομα να τις καταθέτουν και στις Περιφερειακές Ενότητες, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Νομαρχιακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αναρτημένες και όλες οι σχετικές πληροφορίες. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται, αλλά και τη σειρά κατάταξής τους, σε σχέση με τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις μίσθωσης.
Η μοριοδότηση
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων.
Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά την μοριοδότηση:
• 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
• 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
• 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
• 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)
• 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).
Για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια, όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.

maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum