Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Θα παγώσουν οι Βεροιώτες τον χειμώναΤα πρώτα κρύα είναι πλέον γεγονός και στο μυαλό όλων είναι το πετρέλαιο και η τιμή στην οποία θα κυμαίνεται. Εδώ και λίγες μέρες έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα σε πολλούς συμπολίτες που αγωνιούν για τον χειμώνα που έρχεται μιας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες που τα έξοδα για τα νοικοκυριά είναι αρκετά μικρότερα.Από πέρυσι αρκετοί στράφηκαν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης όπως το τζάκι και οι σόμπες.Φέτος δεδομένου οτι το πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί με το κίνησης και η τιμή του θα φτάσει το 1,50 ευρώ οι Βεροιώτες καταναλωτές είναι σε απόγνωση και πολλοί είναι πλέον εκείνοι που αναζητούν νέους τρόπους για να ζεσταθούν το χειμώνα που έρχεται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι θα βάλουν στο σπίτι τους ακόμα και ξυλόσομπα.Επαγγελματίες ωστόσο που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουμε στο σπίτι μας και με κόστος πολύ μικρότερο. Μπορεί το κόστος εγκατάστασης για ορισμένα να είναι μεγάλο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η απόσβεση θα γίνει μέσα σε δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», αν μια οικογένεια καταναλώνει 1.300 λίτρα πετρέλαιο τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος – Μάρτιος), τότε με βάση τις εκτιμώμενες για φέτος τιμές (1,45 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει 1.885 ευρώ έναντι 1.300 ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όπου η μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 2.000 λίτρα και πάνω.


Αναλυτικά λοιπόν: 

Σόµπα πέλετΙδιαίτερα διαδεδομένες στο εμπόριο είναι οι σόμπες που καίνε πέλετ. Το κόστος τους κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή όμως στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας, γιατί σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000 – 5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο και τον ηλεκτρισμό.

Στα αρνητικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν.
Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση, καθώς έχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, 4 – 5 φορές υψηλότερη από αυτή της σόμπας ξύλου.


Καυστήρας βιοµάζαςΟ καυστήρας είναι οικονομικότερος της σόμπας πέλετ. Η μέση τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 28 λεπτά/κιλό, δηλαδή ο κάτοχός του θα πληρώσει για θέρμανση περίπου 1.120 ευρώ. Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», η συγκεκριμένη επιλογή συνιστάται για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, αλλά όχι για πολυκατοικίες λόγω του χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ.
Βέβαια το κόστος αγοράς του είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται από 4.000 – 6.000 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, καθώς ένας τέτοιος καυστήρας για διπλοκατοικία έχει μέση κατανάλωση γύρω στους 3 – 4 τόνους πέλετ για τη χειμερινή σεζόν.


Ενεργειακό τζάκιΑκόμη μία λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Το συγκεκριμένο τζάκι έχει πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, καθώς εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού.

Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 3.000 έως 4.500 ευρώ και απαιτούνται κάποιες εργασίες στο σπίτι, ορισμένα μερεμέτια, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση γυψοσανίδας ώστε να περάσει η θέρμανση μέσω αεραγωγών σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού και όταν σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός. Η κατανάλωση μιας εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4 – 6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40 – 50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλα για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον καίει για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ.


Ηλεκτρικό καλοριφέρ και κλιματιστικόΣτις εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνονται και η χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ και κλιματιστικού, ωστόσο το κόστος είναι τεράστιο και δεν συμφέρει καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και γενικώς τα θερμαντικά σώματα έχουν πολύ υψηλό κόστος χρήσης. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της οικογένειας αυξάνεται, μεταπηδά σε άλλη κλίμακα και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Αν η οικογένεια καταναλώνει υπό κανονικές συνθήκες, για παράδειγμα, 2.000 KWh το 4μηνο (με τιμή κιλοβατώρας 14 λεπτά), από του χρόνου τις επιπλέον 13.680 KWh θα τις πληρώσει με 19 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας τις 13.680 KWh με τα 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 2.599 ευρώ. Αν έχει νυκτερινό ρεύμα, τότε το ποσό μειώνεται στα 2.188 ευρώ.

Σαφώς οικονομικότερη λύση, τόσο συγκριτικά με τα ηλεκτρικά σώματα όσο και με το πετρέλαιο, είναι η θέρμανση με κλιματιστικό. Για τη χρήση του κλιματιστικού απαιτούνται μόνο 8.047 KWh αντί για 13.680 KWh που θέλουμε για το ηλεκτρικό καλοριφέρ. Με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν. Εάν μάλιστα επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum