Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Απογοητευτική η ζήτηση και οι τιμές με την έναρξη της συγκομιδής στο επιτραπέζιο ροδάκινο.

Απογοητευτική η ζήτηση και οι τιμές με την έναρξη της συγκομιδής στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Στις εξαγωγές εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι παραγωγοί
Για ανύπαρκτη εσωτερική αγορά λόγω της δραματικά μειωμένης κατανάλωσης στο επιτραπέζιο ροδάκινο κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί. Την ίδια στιγμή εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις εξαγωγές οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο και εκεί τα πράγματα είναι ακόμα «μουδιασμένα», αφού για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μεγάλες αγορές, όπως της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν βοηθούν την ζήτηση. Σχετικά με την παραγωγή φέτος αναμένεται αυξημένη στην χώρα μας ενώ σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2011 είναι και η ποιότητα του προϊόντος. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές διαφέρουν όπως πάντα ανάλογα με το μέγεθος του επιτραπέζιου ροδάκινου αλλά και την περιοχή στην οποία παράγεται. «Η εσωτερική αγορά είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση αφού δεν υπάρχει κατανάλωση. Η λύση είναι οι εξαγωγές. Αν δεν γίνουν εξαγωγές στο βαθμό που πρέπει, θα υπάρχει πρόβλημα. Έτσι και αλλιώς η πληοψειφία της παραγωγής ήδη προορίζεται για εξαγωγές (κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη)», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας στον ΑγροΤύπο.
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις φετινές τιμές, ο κ. Κουτλιάμπας μας απαντά: «Στο επιτραπέζιο ροδάκινο δεν υπάρχει μια σταθερή τιμή . Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος (μπορεί να έχουν απόκλιση έως και 60 λεπτά) αλλά και την περιοχή. Αυτή την στιγμή στην περιοχή μας λοιπόν κυμαίνονται από 0,70 λεπτά/κιλό μέχρι 1,10 ευρώ/κιλό. Ακόμα όμως είμαστε στην αρχή αφού ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει μετά από δύο εβδομάδες περίπου και να ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου».

Μουδιασμένη η αγορά σε Ρωσία και Ουκρανία

Από την πλευρά του ο διευθυντής πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, κ. Βασίλης Μπουγάς αναφέρει: «Τα πράγματα είναι μουδιασμένα με τις εξαγωγές λόγω του καιρού σε Ρωσία και Ουκρανία που αποτελούν τις κύριες αγορές μας. Εσωτερική αγορά δεν υπάρχει. Οι τιμές για τις εξαγωγές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Ακόμα πάντως δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μπορεί να αλλάξουν κάποια δεδομένα άλλωστε στο εμπόριο τα πράγματα είναι ρευστά».
Και προσθέτει: «Φέτος ωστόσο περιμένουμε αύξηση στην παραγωγή περίπου στο 10% (12 εκατ. κιλά έναντι 10 εκατ. κιλά πέρσι).
Η οικονομική κατάσταση της χώρας εμπνέει ανησυχία, το τραπεζικό σύστημα δεν υφίσταται πλέον. Όλα αυτά τα προβλήματα τα βιώνουμε όλοι και πολύ περισσότεροι αυτοί που ασχολούνται με το εμπόριο».

Έλεγχοι

Για ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά που έχουν σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές μιλάει στον ΑγροΤύπο ο κ Αναστάσιος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας: «Σήμερα φορτώνω το αυτοκίνητο για να πάω στον έμπορο και αναρωτιέμαι αν θα πάρει το προϊόν μου. Από 0,25 λεπτά/κιλό μέχρι 0,35 λεπτά/κιλό δίνουν για τα επιτραπέζια. Ενώ στα οπωροπωλεία της Θεσσαλονίκης πωλούνται 2 ευρώ το κιλό και στις λαϊκές αγορές 1 ευρώ/κιλό. Έχουν εξευτελίσει την αγορά αφού δεν γίνονται έλεγχοι. Πουλούν τα ροδάκινα στον δρόμο και δεν τους ελέγχει κανείς. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αναγκάζεται να κάνει τις αγορές του από εκεί. Αυτό όμως εμάς μας καταστρέφει. Επίσης φέτος έχουμε αύξηση (+25%) της παραγωγής αφού τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί εγκατέλειψαν το συμπύρηνο και στράφηκαν στο επιτραπέζιο ροδάκινο με την ελπίδα για καλύτερες τιμές».

Ευρώπη

Όσον αφορά τη φετινή σοδειά επιτραπέζιου ροδάκινου, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την Euro-Mediterranean Fruit & Vegetable International Business Trade Fair η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση κατά 4,7% από πέρυσι, με την παραγωγή να φτάνει τους 225.000 τόνους (10.000 υψηλότερα από το 2011).
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τους κυριότερους ανταγωνιστές μας, η παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 0,5% στην Ιταλία (από 700.010 τόνους το 2011 στους 703.470 τόνους το 2012), αύξηση σε ποσοστό 9% στην Ισπανία (από 375.829 τόνους το 2011 στους 409.669 τόνους το 2012), ενώ μείωση εκτιμάται ότι θα έχει μόνο η γαλλική σοδειά της τάξης του 7% (από 153.000 τόνους το 2011 σε 142.798 τόνους το 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum