Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τι αλλάζει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου για τους ψηφοφόρους

Για πρώτη φορά από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και να εκλέξουν κυβέρνηση. Οι πολίτες θα πρέπει να... ξέρουν πως το σημαντικό που αλλάζει σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι ότι δεν χρειάζεται πια να... «σταυρώσουν» υποψήφιους βουλευτές, αφού αυτοί θα εκλεγούν με βάση τις λίστες του κάθε κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι μπερδευτούν και παρ' όλα αυτά βάλουν σταυρό προτίμησης, η ψήφος τους θα θεωρηθεί άκυρη, και δεν θα υπολογιστεί.

Επιπλέον, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να ξέρουν τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 έχουν αλλάξει.

Επομένως, τα παλιά ψηφοδέλτια των εκλογών τις 6ης Μαΐου δεν ισχύουν και, αν βρεθούν μέσα στην κάλπη, θα εκληφθούν ως άκυρα.

Για όσους αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο «Συχνών Ερωτήσεων» όπου δίνονται σαφείς απαντήσεις:

Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Επισκεφτείτε τη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν, παρ' όλη την προσπάθειά σας, δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια έως και το πέρας της ψηφοφορίας (17.6.2012).

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν όπου είμαι δημότης ή βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ...

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2012, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τί πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum