Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αναβίωση του εθίμου της «Βαρβάρας» από την Θρακική Εστία Βέροιας


Το θρακιώτικο έθιμο της "Βαρβάρας", όπως κάθε χρόνο, αναβίωσε και φέτος η Θρακική Εστία Βέροιας, στις 2 Δεκεμβρίου 2012, στο χώρο της θρακικής Εστίας. παρουσιάζοντας ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Για τ' «ΒΑΡΒΑΡΑ» στ'ς Στέργινας».
Στην αρχή ο Πρόεδρος, Βακάλης Στάθης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τα περίπου 160 άτομα, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή μας.
Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Μανόλη Ξυνάδα, πρόεδρο της Εταιρίας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η), ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση. Ο κ. Μανόλης Ξυνάδας στην ομιλία του ανέλυσε την έννοια του όρου «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ανόθευτη διατήρηση και μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές. Συνεχάρη δε τα μέλη της Θρακικής Εστίας, που με τις δραστηριότητές τους συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν είναι άλλη από την «παράδοση», τα ήθη και τα έθιμά μας.
Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο «Για τ' «ΒΑΡΒΑΡΑ» στ'ς Στέργινας», το οποίο ξεκίνησε από μια ιδέα του Θανάση Φαναριώτη, Αντιπροέδρου της Θρακικής Εστίας Βέροιας και υλοποιήθηκε απ' τα μέλη της Θρακικιής Εστίας με τη βοήθεια της δασκάλας κ.Τενεκετζόγλου-Μαλλιάρα Ανθούλας.
Λίγα λόγια για το έργο, που είναι βασισμένο σε μαρτυρίες κυρίως Θρακιωτών από την Ανατολική Ρωμυλία.
«Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας. Στο σπίτι της Στέργινας, η μπάμπω, η Στέργινα, η αδερφή της, Μαρίτσκα, η νύφη της, Κατερινιώ, κι η μικρότερη κόρη της ασχολούνται με την προετοιμασία των προικιών για το γάμο της Αννιώς, που θα γίνει την Κυριακή του Θωμά. Κατά το σούρουπο φτάνουν οι άντρες απ' το χωράφι. Από κοντά δέχονται κι επισκέψεις απ' τον Ποστόλη και τη Μαρία, που έρχονται μαζί με τα παιδιά τους. Εν τω μεταξύ έχει αρχίσει η ετοιμασία της «Βαρβάρας» απ' τις νεαρές γυναίκες του σπιτιού. Μέσα στο «νταβαντούρι» που ακολουθεί, τα μέλη της οικογένειας δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο έθιμο της «Βαρβάρας». Τα παιδιά δίνουν τις λαογραφικές και άλλες πληροφορίες που έχουν σχέση με το έθιμο. Η «Βαρβάρα έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία και μοιράζεται την άλλη μέρα από τα παιδιά στη γειτονιά.»
Τέλος όλοι, όσοι παρευρέθηκαν, γεύτηκαν τη «Βαρβάρα» , που ετοίμασαν οι κυρίες, μέλη της Θρακικής Εστίας, κ. Βέτα Σαπουντζή, κ. Τέτου Μαρία, κ. Έλλη Ηρωίδου και οι κ. Ροδόπη και Ρωξάνη.
Στο θέατρο πήραν μέρος τα μέλη της Θρακικής Εστίας: Βέτα Σαπουντζή, Κατίνα Παπαδάκη, Κατερίνα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Γκαλαϊτση, Μαρίνη Μπαρμπαργύρη, Σάκης Χαλβατζής, Βαγγέλης Δερβεντλής, Νέστορας Κόντογλου, Καλούδα Καραλή, Γεωργία Ράδη, Αγνή Καράμπελα, Φανή Μακραναστασάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Βαρυτίμη Αποστόλου, Εύα Παπά, Εμμανουέλα Παπά.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή της αναβίωσης του εθίμου της «Βαρβάρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum