Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δεν θα ψεκάσουν φέτος για κουνούπια στην Ημαθία;

Δεν θα ψεκάσουν φέτος για κουνούπια στην Ημαθία;

Έγγραφο με θέμα την αντιμετώπιση των κουνουπιών κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο απέστειλε στους τρεις Δήμους του νομού η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, με σκοπό  την  ολοκληρωμένη αντιμετώπιση  του  προβλήματος.
Σύμφωνα με το έγγραφο το πρόβλημα των κουνουπιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη λιμναζόντων υδάτων καθώς το νερό είναι ο βασικός παράγοντας της ανάπτυξής τους. Ο περιορισμός των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών είναι βασικότατο μέρος της καταπολέμησής τους και πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση.
Παίρνοντας υπόψη τα  παραπάνω η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ημαθίας θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν μια σειρά μέτρων (τα οποία αναφέρονται παρακάτω) με  σκοπό τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης.
Αρχικά θα πρέπει να γίνει εντοπισμός και χαρτογράφηση όλων των εστιών στις οποίες πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια. Τέτοιες εστίες είναι γενικά σημεία όπου υπάρχουν στάσιμα νερά εντός και γύρω από κατοικημένες περιοχές.
Ο κάθε Δήμος  στην περιοχή ευθύνης του:
1. Θα πρέπει να προβεί στον άμεσο καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης των αποστραγγιστικών καναλιών που βρίσκονται γύρω από τις κατοικημένες περιοχές, και όπου εντοπισθούν έλη να προβεί άμεσα στην εξυγίανση αυτών.
2. Εντός των κατοικημένων περιοχών να καθαριστούν όλοι οι αύλακες όμβριων υδάτων, και όπου εντοπισθούν παράνομες αποχετεύσεις οποιονδήποτε λυμάτων προερχόμενα από κουζίνες, μπάνια, πλυντήρια κ.τ.λ. κατοικιών ή επιχειρήσεων να προβούν στο σφράγισμα αυτών, ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες ότι η διάθεση των λυμάτων εκτός των βόθρων ή του αποχετευτικού δικτύου όπου υπάρχει είναι παράνομη.
3.  Να φροντίσει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τη λήψη  μέτρων στους χώρους των κατοικιών όπως: απομάκρυνση στάσιμου νερού από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων, συχνός και σχολαστικός καθαρισμός των χώρων όπου υπάρχουν σταυλικές εγκαταστάσεις ή οικόσιτα ζώα, τακτικό κούρεμα γρασιδιού, τοποθέτηση μεταλλικής σίτας Νο16 στα  ανοίγματα βόθρων, χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων, τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα κ.λπ.
Η Διεύθυνση Υγείας ιδιαίτερα κατά την περσινή περίοδο πραγματοποίησε δεκάδες αυτοψίες και κοινοποίησε τόσο εγγράφως όσο και με την αποστολή φωτογραφιών σημεία όπου εντοπίστηκαν προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια αποτελέσματα αυτών των ενεργειών πιστεύει ότι την τρέχουσα περίοδο μπορούν να  μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά με συνδυασμένες δράσεις τόσο στον τομέα της εξυγίανσης εστιών όσο και στον τομέα της ενημέρωσης των κατοίκων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά μέτρα πρόληψης - που πρέπει να ληφθούν κυρίως όσο οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι ακόμη χαμηλές - διότι μόνον με τις κωνωποκτονίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί το θέμα της ύπαρξης των κουνουπιών που είναι σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum