Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Αποσύρεται η συνθήκη ACTA

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κρος, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA η οποία προέβλεπε την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet και όχι μόνο… 

Οι εχθροί της συνθήκης είχαν κάνει λόγο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση του προσωπικού απορρήτου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

Η Επίτροπος υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ACTA στην Ευρώπη: "είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα", είπε χαρακτηριστικά η Ολλανδή Επίτροπος.

Η ACTA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένει την ετυμηγορία των Ευρωβουλευτών, ωστόσο μάλλον δε θα χρειαστεί να γίνει καν η ψηφοφορία έπειτα από τις δηλώσεις της Kroes. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη –μέχρι τώρα τουλάχιστον- νίκη στον αγώνα για ένα internet χωρίς κανόνες copyright.

 Πέρα από την διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως, εκκρεμεί και η επικύρωση ή απόρριψη της συμφωνίας σε εθνικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί η ίδια η συμφωνία απαιτεί την ανάπτυξη νομικών διαδικασιών για την καταπολέμηση της «πειρατείας» όπως την ορίζει, αλλά και των «παραπτωμάτων» που προβλέπονται στις διατάξεις της για την πλοήγηση και χρήση προστατευμένου υλικού στο διαδίκτυο. Πέρα από τις χώρες που έχουν ήδη υπαναχωρήσει από την επί της αρχής υπογραφή της συμφωνίας, δεν έχουμε καμία εικόνα για το πότε θα γίνει αυτή η συζήτηση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum