Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αντιδρά ο Δήμος στο ενδεχόμενο μεταφοράς του πανεπιστημιακού τμήματος της Βέροιας


Την μετάβαση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου Βέροιας αποτελούμενης από τους αρχηγούς των παρατάξεων στη Σύγκλητο του ΑΠΘ σήμερα το πρωί στις 9 για να επιδώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της παραμονής του πανεπιστημιακού τμήματος μηχανικών χωροταξίας και περιβάλλοντος στη Βέροια, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στην έκτακτη  χθεσινή συνεδρίαση. 

Παρών έδωσε και ο βουλευτής Άγγελος Τόλκας (με ίδια πρωτοβουλία αφού δεν κλήθηκαν βουλευτές και πολιτευτές), που με δηλώσεις του τόνισε ότι στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του δήμου Βέροιας, ζητώντας όμως ξεκάθαρα λόγια από το ΑΠΘ και τον πρύτανη για το μέλλον του τμήματος στη Βέροια. 

Υπέρ των θέσεων και απόψεων του δήμου,  στάθηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης και η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά (ο αντιπεριφερειάρχης απουσίαζε στην Αθήνα), ειδάλλως πρότεινε να επιστραφούν οικόπεδα και κτίσματα στον δήμο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν κριτικοί τόνοι για τη ραθυμία της δημοτικής αρχής, μέχρι και προτάσεις απομάκρυνσης του τμήματος προς όφελος των άλλων δραστηριοτήτων…


Η εισήγηση της δημάρχου
Η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου στην εισήγησή της ανέφερε ότι τα κριτήρια είναι καθαρά οικονομικά και όχι ακαδημαϊκά, τόνισε με σαφήνεια ότι οι διδάσκοντες στο πανεπιστημιακό τμήμα επιθυμούν κατά πλειοψηφία την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι οι ίδιοι που δεν επιθυμούσαν καν τη δημιουργία του Τμήματος στη Βέροια και σήμερα ίσως επιδιώκουν συγχώνευσή του με την αρχιτεκτονική. Αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών του δήμου για την έλευση (αρχικά) και την παραμονή (μετέπειτα) της σχολής, τόνισε ότι δαπανήθηκαν γι’ αυτό περίπου 2 εκατ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργατοώρες της τεχνικής υπηρεσίας και τα έργα της ΔΕΥΑΒ), τόνισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η μη απομάκρυνση του Τμήματος με τη βοήθεια των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και εστίασε στη διεκδίκηση των οικοπέδων (από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και των χρημάτων που επενδύθηκαν στην περίπτωση που η σχολή μετακινηθεί. Τέλος πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα επισκεφθεί σήμερα τη Σύγκλητο, όπου υπάρχει η πιθανότητα, όπως είπε, να συζητηθεί το θέμα.


Τοποθετήσεις συμβούλων
Οι δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ άλλων τόνισαν:

Ι. Σοφρόνωφ: Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το θέμα… 

Ι. Αγγέλογλου: Η πόλη δεν ενσωμάτωσε ποτέ το πανεπιστημιακό τμήμα…

Γ. Κάκαρης: Να βάλουμε στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά. Δώσαμε γη και ύδωρ για το πανεπιστημιακό τμήμα, η δήμαρχος έκανε ό,τι μπορούσε. Αν δεν θέλουν να μείνουν, να φύγουν, να πάνε αλλού! Είχε ημερομηνία λήξης η ιστορία. Ας προχωρήσουμε μόνοι μας.

Π. Παυλίδης: Παλλαϊκό αίτημα ήταν το πανεπιστημιακό τμήμα. Αν φύγει νιώθω ότι μου κλέβουν κάτι. Είναι μια επένδυση στη γνώση. Στο βαθμό που είναι απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ελπίζω να γίνει νέος χωροταξικός σχεδιασμός, αφού ο παλιός έχει ανομοιομορφίες υπέρ συγκεκριμένων πόλεων.

Αργ. Γκαμπέσης: Σήμερα κάνουμε μνημόσυνο παλιών ατυχών συμπεριφορών δημοτικών αρχών. Λασποπόλεις κατάφεραν να πάρουν σχολές πριν από χρόνια. Εμείς επικεντρώναμε αλλού, είχαμε τα ροδάκινα, τα εργοστάσια. Αλλά ποιος θα περίμενε ότι σήμερα συμπολίτες μας θα ψάχνανε στα σκουπίδια για να επιβιώσουν. Όταν πουλούσαν δεν αγοράζαμε σχολές . Τώρα δεν έχουμε συμμάχους ούτε τους φοιτητές. Τι να κάνουν σε μια πεθαμένη πόλη; Να ασχοληθούμε με την προοπτική της πόλης, επιτέλους.

Β. Γιαννουλάκης: Πριν από δύο χρόνια το είχα επισημάνει. Η αντίδρασή μας ήταν από τότε χαλαρή. Αλλά και σήμερα το ίδιο χαλαρή είναι. Όφειλε να καλέσει σε γενικό προσκλητήριο τους φορείς η δημοτική αρχή, να πάμε με ενισχυμένη αντίδραση 40-50 φορέων στη Σύγκλητο.

http://www.laosver.gr
Αρ. Λαζαρίδης: Είναι ωμή κοροϊδία. Να κάνουμε κάθε προσπάθεια, αλλιώς να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα κτίρια για αναπτυξιακές χρήσεις, να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του μουσείου της Βεργίνας, τελωνείου και χημείου, των αστικών αναπλάσεων κ.ά.

Κ. Βοργιαζίδης: Είναι πηγή ανάπτυξης το πανεπιστημιακό τμήμα. Μονόδρομος το εισηγητικό της δημάρχου.

Ν. Μαυροκεφαλίδης: Ήταν και επιλογή του ΑΠΘ η έλευση της σχολής, έχοντας το αυτοδιοίκητο το πανεπιστήμιο. Σταθερά εκθείαζαν τις υποδομές, το περιβάλλον και τη λειτουργικότητα του χώρου οι πρυτάνεις. Είναι συντεχνιακοί οι λόγοι της μεταστροφής.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη συνεδρίαση προκλήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της Δημάρχου Βέροιας με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. κ. Καυκαλά, από όπου προέκυψε η βάσιμη πληροφορία ότι η Συνέλευση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής αποφάσισε στις 18/05/2012 να εισηγηθεί στην επόμενη Συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα 23/05/2012, τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος ΜΧΑ από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, με μόνο κριτήριο το οικονομικό και χωρίς καμία αναφορά σε ακαδημαϊκά κριτήρια όπως τονίστηκε.


Ετσι, το Σώμα αποφάσισε την σημερινή κάθοδο στο Α.Π.Θ. και σε περίπτωση που η Ακαδημαϊκή Κοινότητα επιμείνει τελικά στην απόφασή της για μεταφορά του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Βέροιας θα διεκδικήσει δυναμικά το αυτονόητο της επιστροφής των κτιρίων και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί σήμερα το ΤΜΧΑ, όπως και κάθε νόμιμη οικονομική διεκδίκηση για τη συνολική επένδυση του Δήμου.

3 σχόλια:

  1. Για ποιο λόγο σβήσατε το σχόλιο; Τι προσπαθείτε να αποδείξετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tίποτα φίλε/η μου!Απλά το επιθετικό ύφος και η ανωνυμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και αν παρατήτησες το άρθρο είναι αναδημοσίευση από αλλού!Εμείς απλά αναδημοσιεύσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum