Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το 2015 το φυσικό αέριο στην Βέροια

aerio_1Το 2015 και συγκεκριμένα στα τέλη του ίδιου χρόνου, αναμένεται να έχει εγκατασταθεί το δίκτυο παροχής αερίου και στην πόλη της Βέροιας. Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «καίει» τους καταναλωτές, αφού η τιμή του τον Οκτώβριο θα εξισωθεί με εκείνη του πετρελαίου κίνησης, οι περισσότεροι ρωτούν το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΠΑ που αφορά την Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα την Ημαθία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος μίλησε στη «Μ» αναμένεται ακόμα η ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή που θα προκύψει από διαγωνισμό και μέχρι το Νοέμβριο να ιδρυθεί η ΕΠΑ (Επιχείρηση Παροχής Αερίου) Κεντρικής Μακεδονίας, με άγνωστη μέχρι στιγμής έδρα. Το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μιλά για εγκατάσταση της εταιρίας μέχρι το τέλος του 2012, εκκίνηση των εργασιών λειτουργίας και επέκτασης του υπάρχοντος δικτύου από το Πλατύ το 2013 και ολοκλήρωση των εργασιών έως το 2015, αφού το έργο της επέκτασης θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. «Πρέπει πρώτα να ιδρύσουμε μια τοπική εταιρία, αυτό θα γίνει εντός του 2012 που θα αναλάβει να ταξινομήσει αρμοδιότητες και εργασίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν το 2013. Μέχρι στιγμής η δική μας υποδομής, της ΔΕΠΑ δηλαδή, υπάρχει μέχρι το Πλατύ, με δίκτυο το οποίο όμως δεν λειτουργεί και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά το τέλος των επεκτάσεων προς Βέροια και τα υπόλοιπα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η επέκταση αναμένεται να τελειώσει το 2015 και ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε φυσικό αέριο αμέσως μετά» δήλωσε στη «Μ» ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Τερζόπουλος.
aerio_2Δίκτυα μέχρι Πλατύ, ΒΙ.ΠΕ Κατερίνης και Κιλκίς
Η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, τροφοδοτεί αέριο και σε περιοχές που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου. Έτσι, αυτή τη στιγμή το δίκτυο με το οποίο έχει προικοδοτηθεί η ΔΕΠΑ αφορά σε δίκτυο που επεκτείνεται μέχρι το Πλατύ Ημαθίας, αλλά και στις Βιομηχανικές Περιοχές Κατερίνης και Κιλκίς και κάποια χιλιόμετρα μέσα στις δύο τελευταίες πόλεις. Συγκεκριμένα στην Κατερίνη περίπου 30 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του δικτύου θα έχουν κατασκευαστεί 110 χιλιόμετρα δικτύου σωλήνων διανομής φυσικού αερίου.
Όπως συνέβη με τους υπόλοιπους τρεις στρατηγικούς επενδυτές της ΕΠΑ σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Αττική, η ΔΕΠΑ αναζητά τώρα νέους στρατηγικούς επενδυτές. Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για να αναδειχθούν οι τρεις καινούργιες εταιρίες σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα. Η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου κατέχει το 51% και το υπόλοιπο 49% ξένος ή έλληνας στρατηγικός επενδυτής. Σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία το ποσοστό αυτό κατέχει η Ιταλική ΕΝΙ και στην Αττική η Shell.
Όπως ανέφερε ο κ. Τερζόπουλος, η διανομή του αερίου στην πόλη της Κατερίνης είναι το υποσύνολο της διανομής αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές που να έχουν σχέση με την εμπειρία και την οικονομική επιφάνεια του συγκεκριμένου φορέα και είναι απαραίτητος, καθώς το ύψος των επενδύσεων είναι μεγάλο και αδυνατούμε να τις υλοποιήσουμε τόσο εμείς όσο και το κράτος με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.
Ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό επενδυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί συντομα και προετοιμάζονται τα τεύχη οικονομικής προσφοράς» είπε στη «Μ» ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠΑ.
Σοβαρό πλήγμα για τα νοικοκυριά η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης
Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Με βάση τις σημερινές τιμές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον επόμενο Οκτώβριο - οπότε ξεκινά η χειμερινή περίοδος - θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,046 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του πανελλαδικά.
Πάντως, όπως διευκρίνιζε το προηγούμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα υπάρξει χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Σενάρια που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπαν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρείς ζώνες, ώστε ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.
Ωστόσο, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες του έτους, να επιτρέψουν ώστε η εξίσωση του φόρου να γίνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 80%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum