Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

H μεγάλη πανήγυρις στην Αγία Κυριακή στον Λουτρό Ημαθίας





Μια απο τις μεγαλυτερες πανηγύρεις στήνεται καθε χρονο 6με 7 ιουλιου στην ιερα μονη της ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στο ΛΟΥΤΡΟ ΗΜΑΘΙΑΣ.Χιλιαδες κοσμου επισκεπτονται την θαυμασια μονη και προσκυνουν την εικονα της.Ταυτοχρονα στήνεται έξω απο το μοναστηρι μια απο τις μεγαλυτερες εμποροπανήγυρις οχι μονο στην ημαθια αλλα και σε ολη την ελλαδα
ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Σε μικρή απόσταση από το χωριό Λουτρό, δίπλα στις όχθες του Αλιάκμονα, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής, κτισμένο σε μια συστάδα πανύψηλων δέντρων, ό,τι απόμεινε από το πυκνό δάσος που κάλυπτε την περιοχή μέχρι τις αρχές του αιώνα μας...
Η χριστιανική παράδοση διηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες σχετικά με το πρόσωπο της Αγίας Κυριακής και τον ιερό τόπο, που ανήκει στη χάρη της. Κατά την παράδοση η Αγία έζησε εδώ μέχρι το θάνατό της και σ' αυτό το μέρος βρέθηκε αργότερα μέσα σε μια κουφάλα δέντρου μια ξύλινη εικόνα της, που σώζεται μέχρι σήμερα.
Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα, χτίστηκε ένα προσκυνητάρι στη χάρη της. Το παρεκκλήσι αυτό έγινε τόπος συγκεντρώσεως πιστών απ' όλα τα γύρω χωριά χάρη στις θαυματουργές ιδιότητες που
απέδιναν στην εικόνα. 
Μετά την τουρκοκρατία η περιοχή ήταν τσιφλίκι κάποιου Λόγγου, ο οποίος δώρισε εκατό στρέμματα στο παρεκκλήσι, όπου χτίστηκε το 1914 η εκκλησιά, ενώ το 1922 προστέθηκε κι ο νάρθηκας. Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε σαν αρχηγείο της εθνικής αντίστασης ανταρτών. 
Μοναστήρι (γυναικών) έγινε το 1962 κι έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα. Τώρα με την φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας και Ναούσης έγιναν πολλά σύγχρονα κτίσματα και εγκαταστάσεις με περιφραγμένο όλο το μοναστήρι και καλλωπισμένο τον γύρω χώρο με δέντρα.
Το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής είναι δεμένο στη μνήμη όλων των κατοίκων χριστιανών των χωριών του κάμπου και των πόλεων του νομού Ημαθίας και το ονομαστό πανηγύρι του που γίνεται στις 7 Ιουλίου.
Σήμερα στο μοναστήρι μονάσουν μια Ηγουμένη και τρεις καλόγριες. Οι δε προσκυνητές που δεν λείπουν όλο το χρόνο υπάρχει χώρος και δυνατότητα να φιλοξενηθούν στους ξενώνες του μοναστηριού με άνεση και περιποίηση.

1 σχόλιο:

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum