Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Δείτε ποιες αποδείξεις μαζεύουμε και ποιες όχι


Υποχρεωτική θα είναι η συλλογή αποδείξεων και το 2013 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, με ανώτατο όριο τα 10,5 χιλιάδες ευρώ.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα φορολουνται για τη διάφορα που θα προκύπτει με συντελεστή 22% επί της άξιας των αποδείξεων που λείπουν.

Διαβάστε τι αποδείξεις θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με το υπάρχον φορολογικό νομοσχέδιο

Αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών:

Εδώ θα συμπεριλάβετε τις αποδείξεις, από τα supermarket, αποδείξεις για ρούχα και παπούτσια, καταναλωτικά αγαθά, εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, παροχή διαφόρων υπηρεσιών κλπ. Η συλλογή –προσοχή η συλλογή όχι η προσκόμιση στην εφορία- είναι υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο. Πόσες θα είναι αυτές οι αποδείξεις;

1. Το εισόδημα θα πολλαπλασιάζεται με 25% προκειμένου να προκύπτει η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζει ο καθένας μας. Αν έχουμε 10.000 ευρώ εισόδημα, θα πρέπει να φέρουμε 2500 ευρώ αποδείξεις

2. Θεσπίζεται νέο πλαφόν εισοδήματος που είναι τα 42.000 ευρώ. Δηλαδή, από τα 42.000 ευρώ και πάνω, δεν θα ζητούνται πρόσθετες αποδείξεις. Αν γίνει η πράξη, προκύπτει ότι το πλαφόν για τις αποδείξεις περιορίζεται στα 10.500 ευρώ από 15.000 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 60.000 ευρώ, θα μαζέψει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ και όχι περισσότερο καθώς δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι.

3. Με το νέο καθεστώς, το πρόστιμο θα υπολογίζεται με τον χαμηλότερο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας. Ο οποίος είναι 22%. Άρα αν σε κάποιον ζητηθεί να προσκομίσει αποδείξεις 10.000 ευρώ και δεν τις προσκομίσει, θα πληρώνει πρόστιμο 2.200 ευρώ.

Απόδειξη από γιατρό:

Για να έχετε έστω και μια μικρή έκπτωση φόρου, πρέπει το ποσό που έχετε δαπανήσει σε γιατρούς να υπερβαίνει το 5% του εισοδήματός σας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν έχετε ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, η δαπάνη στους γιατρούς μέχρι τα 750 ευρώ (το 5% του εισοδήματος) δεν θα αναγνωριστεί. Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι διαθέτετε για το 2013 16 αποδείξεις των 50 ευρώ από γιατρούς, οι 15 θα πάνε χαμένες και μόνο για την 16η θα κερδίσετε ...5 ευρώ. Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μας εξηγήσει με αυτό το σύστημα που φτιάχνει, πως ακριβώς θα αντισταθούμε όταν ο γιατρός θα μας πει το γνωστό «30 χωρίς απόδειξη και 50 με απόδειξη» μεσούσης μάλιστα της κρίσης.

Απόδειξη από φροντιστήρια:

Οι αποδείξεις από φροντιστήρια δεν εξασφαλίζουν πλέον κάποια πρόσθετη έκπτωση. Η μόνη τους χρησιμότητα είναι –και αυτό ενδεχομένως καθώς θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών- ότι θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο γενικό «καλάθι» ώστε να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το νέο πρόστιμο που προωθείται για όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις

Απόδειξη από ενοίκιο:

Προς το παρόν, δύο πράγματα είναι σίγουρα: δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση φόρου για όσους πληρώνουν ενοίκιο. Παρ' όλα αυτά, ο ενοικιαστής θα πρέπει να δηλώνει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που διαμένει καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απειλείται με πρόστιμο. Για το αν οι αποδείξεις των ενοικίων θα μπορούν να ενταχθούν στο «καλάθι» ή όχι, επίσης θα πρέπει να μας το ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, το κίνητρο να μην κόψει απόδειξη κάποιος ή να τα «βρει» με τον ιδιοκτήτη για ένα χαμηλότερο ποσό, θα είναι τεράστιο, τώρα μάλιστα που ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Απόδειξη από λογαριασμούς τηλεφώνου-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ:

Δεν αναγνωρίζονται πουθενά. Τις κρατάτε μόνο για αρχειακούς λόγους εκτός και αν είστε επαγγελματίας οπότε μπορείτε να τις συμπεριλάβετε στις επαγγελματικές σας δαπάνες. Το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς τα οποία επίσης δεν αναγνωρίζονται ούτε για το «καλάθι» των αποδείξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum