Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Δράσεις για την πρόληψη της λύσσας


Σύσκεψη για τον συντονισμό των δράσεων πρόληψης της εξάπλωσης της λύσσας, στην περιοχή, συγκάλεσε η Δήμαρχος Βέροιας στο γραφείο της το μεσημέρι της Πέμπτης.  
 Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας ο προϊστάμενος κ. Τόπκας Ιωάννης και ο κ. Κουβακάς Κοσμάς, προϊστάμενος τμήματος Κτηνιατρικής, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και ειδικοί συνεργάτες της Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κορωνάς και η π. αντιδήμαρχος κ. Βέτα Αρχοντάκη.

Εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων της Δνσης Κτηνιατρικής, έγινε λεπτομερής αναφορά στις σχετικές οργανωτικές οδηγίες και κατευθύνσεις που δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση.

Αυτό που τονίσθηκε ήταν ότι στην περιοχή μας δεν έχει εντοπισθεί προς το παρόν κανένα ύποπτο δείγμα λύσσας σε άγριο ή οικόσιτο θηλαστικό. Απ τη μεριά της η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανησυχία των πολιτών που επικοινωνούν με τη Δημοτική Αρχή για να καταγγείλουν περιστατικά επίθεσης από αδέσποτα σκυλιά και σημείωσε ότι το φαινόμενο των αδέσποτων εντάθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους.

Ως προς το σκέλος του ελέγχου των αδέσποτων, συμφωνήθηκε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τα στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και ιδιώτες κτηνιάτρους, θα συνεχίσουν προχωρώντας άμεσα στον έλεγχο και εμβολιασμό όλων των αδέσποτων σκύλων. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η συνεισφορά των ιδιωτών κτηνιάτρων, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν 200 εμβολιασμούς!

Επειδή το πρόβλημα είναι εντονότερο στην ύπαιθρο, έχει ξεκινήσει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία η ενημέρωση των κτηνοτρόφων, που θα πρέπει να εμβολιάσουν όλα τα σκυλιά που διατηρούν στα μαντριά και τις λοιπές εγκαταστάσεις που διατηρούν στην ύπαιθρο.

Ο κυνηγετικός κόσμος είναι ενημερωμένος και στην πλειονότητα τους τα κυνηγόσκυλα είναι εμβολιασμένα για τη λύσσα.

Προβληματισμός υπήρξε αναφορικά με την έλλειψη κονδυλίων, αφού ο Δήμος προς το παρόν δεν λαμβάνει ούτε ευρώ από το κράτος για την οργάνωση δράσεων πρόληψης της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, η Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η μέριμνα που αναπτύσσει ο Δήμος με τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες που έχει, θα είναι συνεχώς εντεινόμενη και θα εξαντληθεί κάθε τρόπος και μέσο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές αρχές. Τόνισε επίσης ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι απαραίτητη η συνδρομή των εθελοντών μελών των ζωοφιλικών σωματείων, των κυνηγετικών οργανώσεων καθώς και η ανταπόκριση των πολιτών στη λήψη όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum