Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Η διεθνής αντίδραση για το θάνατο του Καντάφι


Η διεθνής αντίδραση για το θάνατο του Καντάφι


Πώς αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης

Ο άλλοτε ισχυρός ηγέτης της πλούσιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας της βόρειας Αφρικής αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Με τηλεοπτικά του διαγγέλματα ο Μουαμάρ Καντάφι είχε δηλώσει ότι θα πεθάνει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και καταφέρθηκε εναντίον του ΝΑΤΟ, που ενίσχυσαν τη στρατιωτική εξέγερση εναντίον του καθεστώτος.

Η είδηση του θανάτου του και οι εικόνες με το άψυχο κορμί του στα χέρια των δυνάμεων λίβυων εξεγερμένων, που πανηγύριζαν τη νίκη τους, έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon δήλωσε: «Αυτή η μέρα σηματοδοτεί μια ιστορική μετάβαση για τη Λιβύη. Τις επόμενες μέρες θα γίνουμε όλοι μάρτυρες πανηγυρισμών και σκηνών θλίψης και θρήνου για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Τώρα είναι η ώρα οι Λιβύοι να γίνουν όλοι “ένα”. Μόνο εκείνοι μπορούν να τηρήσουν την υπόσχεση για ένα μέλλον εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης. Αυτή είναι η στιγμή για τη θεραπεία και την ανοικοδόμηση, για τη γενναιοδωρία του πνεύματος, όχι για εκδίκηση».

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Herman Van Rompuy και Jose Manuel Barroso, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο θάνατος του Μουαμάρ Καντάφι σηματοδοτεί το τέλος του δεσποτισμού. Το ότι ο Καντάφι σκοτώθηκε σε επιδρομή στη γενέτειρά του Σύρτη σημαίνει ακόμη ότι ήρθε το τέλος για την καταπίεση που υπόκειντο οι πολίτες της Λιβύης για τόσο μεγάλο διάστημα».

Ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, δήλωσε ότι «οι πολίτες της Λιβύης σήμερα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα δυνατό και δημοκρατικό μέλλον για τη χώρα τους».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε: «Τώρα τελείωσε ο πόλεμος. Αυτή είναι η δόξα του λαού», ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Alaine Juppe έκανε λόγο για το τέλος της τυραννίας στη Λιβύη.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, John McCain, ανέφερε τα εξής: «Οι ΗΠΑ μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τους Άραβες εταίρους τους, πρέπει τώρα να εμβαθύνουν την υποστήριξή τους στο λιβυκό λαό και να δουλέψουν όλοι μαζί για να οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη φάση της δημοκρατικής επανάστασης, τόσο επιτυχή όσο ο αγώνας τους για να ελευθερώσουν τη χώρα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum