Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο Έλληνας που οργανώνει τους «Αγανακτισμένους» του Λονδίνου


Ο Σπύρος Λημναίος «ξύπνησε» τους Βρετανούς

Πίσω από τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Λονδίνου χτυπά μια... ελληνική καρδιά, αυτή του Σπύρου Λημναίου, ο οποίος έχει εμπλακεί από την πρώτη στιγμή στη διοργάνωση και την προώθηση του μηνύματος που στέλνει στον πλανήτη το Occupy London.

«Παρακολουθούσα από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και στη Βρετανία. Αγανακτισμένος, όπως και πολλοί άλλοι, με αυτά που διάβαζα και εμπνεόμενος από την ιδέα του Occupy Wall Street σκέφτηκα ότι κάτι παρόμοιο ίσως είχε απήχηση και στη Βρετανία», εξηγεί ο 28χρονος Σπύρος στο «Εθνος της Κυριακής», ο οποίος ξεκίνησε δημιουργώντας μια σχετική σελίδα στο Facebook, η οποία προσέλκυσε κάποιες εκατοντάδες μέλη.

Εκμεταλλευόμενος τις σπουδές του στα ΜΜΕ και την κοινωνική ψυχολογία αλλά και την εμπειρία του στις δημόσιες σχέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανέλαβε να «μεταφράζει» τις αποφάσεις των διαμαρτυρόμενων σε απλά μηνύματα για το ευρύτερο κοινό.

«Αν πραγματικά θέλουμε αλλαγή πρέπει να αγγίξουμε τον μέσο πολίτη. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο σε ένα κίνημα το οποίο είναι τόσο ανοιχτό και ο καθένας φέρνει τη δική του ατζέντα». Ποιο είναι το βασικό μήνυμα; «Εκδημοκρατισμός του οικονομικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για τα μέλη του Occupy London, που διαρκώς πληθαίνουν, η συμμετοχή των πολιτών και μάλιστα παγκοσμίως, είναι κρίσιμη, αφού, όπως τονίζουν, το «αντίπαλο δέος» εναντίον του οποίου διαμαρτύρονται είναι εξίσου... παγκοσμιοποιημένο. «Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι παγκόσμιες. Είναι εκτός πραγματικότητας να πιστεύουμε ότι μόνο μια χώρα είναι σε θέση να βάλει όρια στις τράπεζες, πόσω μάλλον χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ», διευκρινίζει ο Σπύρος.

Οπως εξηγεί ο Σπύρος Λημναίος, στο κίνημα, το οποίο δεν σχετίζεται με κάποιο κόμμα, συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πτυχιούχοι που δεν βρίσκουν δουλειά, άνεργοι, ακτιβιστές, αλλά και άτομα που δεν είχαν μέχρι τώρα καμιά σχέση με κινήματα και συμμετέχουν με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Στη Βρετανία 2 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, η ανεργία στους νέους είναι στα ύψη και χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή φεύγουν με κέρδη δισεκατομμυρίων, αφού πρώτα έπεισαν τους φορολογούμενους ότι πρέπει να τις στηρίξουμε με 1,3 τρισ. Λίρες», λέει ο Σπύρος.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Veria City News © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum